Kaloryczność ekogroszku - jaki wybrać?
Ekogroszek z węgla brunatnego lub kamiennego stanowi jedno z najpopularniejszych paliw stałych w Polsce. Nie ma w tym nic dziwnego, gdyż ten materiał opałowy jest wysoce ekologiczny. Cechuje się też zarówno idealną granulacją dla pieców retortowych, jak i spiekalnością niższą niż w przypadku wielu innych paliw. Kluczem do zapoznania się z jego realną charakterystyką jest wartość opałowa ekogroszku, która definiuje ilość energii możliwej do pozyskania. A ta może być zupełnie różna – i to nawet w obrębie oferty jednego producenta!
Ekogroszek – kaloryczność w najmniejszych szczegółach
Kaloryczność ekogroszku określa dość precyzyjnie ilość energii generowanej przez ten materiał w trakcie jego spalania na wybraną jednostkę masy. Informacja może być podawana m.in. w megadżulach na jeden kilogram surowca (MJ/kg). Mówiąc ogólnie, im wyższa jest ta wartość, tym mniejsze są koszty ogrzewania domu lub pomieszczeń firmowych.
Kaloryczność węgla brunatnego oscyluje zawsze wokół 10 MJ/kg, a kamiennego mieści się w zakresie od 20 do nawet 30 MJ/kg. Ekogroszkowi nie ma na tym polu czego zarzucić. Jego wartość opałowa wynosi od 24 do 29 MJ/kg, co przy doskonałym składzie oraz marginalnym wpływie na środowisko pozwala zachować niską cenę ogrzewania. Parametry te umożliwiają uzyskanie energii o wartości od około 6,6 kWh do nawet ponad 8 kWh/kg.
Ekogroszek o wysokiej kaloryczności znacznie zmniejsza koszty ponoszone w sezonie grzewczym. Paliwo to jest w pełni bezpieczne dla kotłów, a jego zakup nie powinien nadwyrężyć domowego czy firmowego budżetu. Opał ten z reguły się workuje – to spora zaleta wszędzie tam, gdzie składowanie materiału opałowego luzem jest niemożliwe.
Ekogroszek – wartość opałowa i sposób obliczania
Producent oblicza wartość opałową szacunkowo na podstawie wielu danych, a uzyskany w ten sposób wynik jest wiążący zarówno dla niego, jak i dla konsumenta. Oznacza to tyle, że jako klient można mieć pewność, że dane – wyszczególnione w ulotce bądź na opakowaniu – są zawsze zgodne ze stanem faktycznym oraz realnymi parametrami tego surowca.
Rodzaje ekogroszku – jaki wybrać?
Ekogroszek dzieli się na kilka rodzajów. Podstawowym podziałem jest ten wedle kaloryczności, dlatego też można wyróżnić surowiec:
-
Niskokaloryczny – kaloryczność ekogroszku w tym wariancie zaczyna się od 24 MJ/kg (6,6 kWh/kg). Zaletą tego niskokalorycznego paliwa jest bardzo niska cena oraz duża dostępność w sklepach.
-
Wysokokaloryczny – to rodzaj ekogroszku, który osiąga wartość opałową bliską 29 MJ/kg (8 kWh/kg). To oznacza, że z jednego kilograma paliwa można wydobyć znacznie więcej ciepła niż w przypadku niskokalorycznego wariantu. Jego zaletą jest zarówno mniejsza liczba worków potrzebnych do ogrzania pomieszczeń przez całą zimę, jak i ostatecznie nieco niższy koszt eksploatacji. Cena zakupu każdego kilograma u dystrybutora może być wyższa niż niskokalorycznego paliwa, lecz wysokokaloryczny ekogroszek odwdzięczy się lepszymi parametrami spalania.
Jaki ekogroszek wybrać? Ten o wyższych wartościach opałowych musi spełnić kilka ważnych parametrów technicznych. Poza kalorycznością, wynoszącą od około 24 MJ/kg, paliwo powinno mieć także optymalną granulację – od 5 do 25 mm. Istotna jest również zdolność spiekania RI (na poziomie 20 lub mniejsza) oraz odpowiednia zawartość popiołu (do 10%), siarki (do 1%) czy wody (do 10%). Niska wilgotność ma decydujący wpływ na to, czy piece na ekogroszek będą w stanie bezawaryjnie pracować przez długi czas. Woda źle wpływa bowiem na działanie wszystkich podzespołów urządzenia.
Po ile ekogroszek?
Cena ekogroszku zależy od producenta i dostawcy. Na jej wysokość wpływa przede wszystkim jakość paliwa, a aktualny koszt zakupu tego rodzaju opału wynosi ok. 1800 zł/1000 kg. Podczas składania zamówienia warto porównać kilka propozycji u różnych sprzedawców, aby wybrać najkorzystniejszą opcję.
Czym różni się ekogroszek od innych paliw stałych?
Ekogroszek stanowi zupełnie inne rozwiązanie niż pozostałe paliwa stałe i nie bez powodu na rynku staje się coraz popularniejszy wśród klientów prywatnych oraz firmowych.
-
Czym różni się ekogroszek od węgla?
-
Czym różni się ekogroszek od drewna?
-
Pellet czy ekogroszek?
Węgiel w tradycyjnej formie jest używany coraz rzadziej, gdyż ekogroszek jest jego znacznie bardziej dopracowaną alternatywą. Oba paliwa powstają z węgla brunatnego, z tą jednak różnicą, że w trakcie produkcji ekogroszku trzeba spełnić szereg rygorystycznych warunków. Wymogi dotyczą m.in. zapewnienia optymalnej ilości wody i substancji niepalnych.
Oba materiały można uznać za ekologiczne, lecz drewno na opał cechuje się niższą wartością opałową, wynoszącą do około 18 MJ/kg. Przekłada się to na potrzebę spalania większych ilości tego paliwa w stosunku do uzyskanego ciepła.
To kolejny często pojawiający się dylemat, gdyż wbrew pozorom nie da się spośród nich wybrać jedynego słusznego zwycięzcy. Ekogroszek ma większą kaloryczność, lecz pozostawia także więcej popiołu, podczas gdy pellet cechuje się mniejszą wartością opałową, ale wyższą wydajnością.
Warto jednak wiedzieć, że przechowywanie ekogroszku ma decydujący wpływ na jego parametry techniczne. Nie powinno się go magazynować luzem na ziemi czy na świeżym powietrzu oraz w zbyt wilgotnych pomieszczeniach. Z tego też powodu znacznie lepszym rozwiązaniem jest wariant workowany – zamknięty w pojedynczych workach z systemem mikrowentylacji – który łatwiej można magazynować.