Witam Forumowiczów,
stoję przed dosyć ważnym dla mnie wyborem - wybór kotła na pellet do mojego domu. Dom kostka z lat 80 o powierzchni 200m2. Do tej pory ogrzewany był kotłem zasypowym o mocy 30kW. Wstępnie dowiadywałem się w tym temacie - i w lokalnych hurtowanich, u producentów i instalatorów ale chciałbym zasięgnąć również Waszej opinii. Instalatora mam już wybranego. Cała instalacja jest właśnie w trakcje przerabiania no i pozostałą kwestia kotła. Poniżej przedstawię producentów do których jestem zdecydowany i dlaczego.
1. Defro - chyba najbardziej popularna marka, ile ludzi tyle opinii. Model Bioslim 20kW - czytałem różne opinie na temat palnika. Najbardziej niestety odrzuca mnie fakt, że są to kotły produkowane "masowo".
2. Atmos 5 klasa - ciekawa konstrukcja kotła, czytałem opinie o palniku, ze są dobre. Zastanawia mnie natomiast w jaki sposób czyścić popielnik który jest pół okrągły i nie ma szuflady? Duża ilość ceramiki do której też nie jestem przekonany.
3. Kotłospaw SlimKo - chyba mój lider. Kocioł w zestawieniu ma najmniejsze wymiary co bardzo ułatwiałoby mi obsługę tego kotła. Zasyp jest nisko (140cm) więc w moim wieku nawet to jest zaletą. I chyba najważniejszy argument - mój przyjaciel posiada taki kocioł ale mniejszy o mocy 16kW. Przede wszystkim palnik radzi sobie z gorszym pelletem, czyszczenie kotła jest szybkie, automatyka prosta w obsłudze. Do tego osoby odpowiedzialne za kontakt z klientem mają pojęcie o tym co mówią, znają temat i są kompetentne - z czym nie spotkałem się w każdej firmie. Certyfikat 5 klasa oraz ecodesign - dzięki nim będę mógł otrzymać dotację w gminie.
Proszę forumowiczów o pomoc w wyborze kotła.
Będę wdzięczny za odpowiedzi,
pozdrawiam.