Kupiłem kocioł 20 kW. To nie był to dobry zakup.
Po kilkunastu dniach eksperymentowania nie udało mi się uzyskać podawanej przez producenta mocy. Testowałem dwa rodzaje ekogroszku. Dla każdego paliwa trzeba inaczej ustawić nadmuch. Udało mi się ustawić piec (nadmuch), tak aby w popielniku był tylko popiół. Niestety, nie udaje mi się uzyskać przyzwoitej temperatury.
Mój kocioł pracuje w układzie otwartym.
Poprzez wymiennik ciepła zasila obieg zamknięty, w którym jest obieg ogrzewania podłogowego (14kW), obieg czterech małych kaloryferów (2kW) i CWU (5kW).
Nawet jeśli wyłączę pompę CO, piec nie nagrzewa się do zadanej temperatury 65 stopni. Z trudem nagrzewa 200 litrową bańkę CWU do 45 stopni (dolny czujnik bojlera CWU). Trwa to ponad 2 godziny od rozpalenia pieca. Moim zdaniem piec powinien po 2 godzinach zagotować wodę.
Piec obciążony obiegiem podłogi (200 m2), nie daje rady i schładza się do około 40 stopni. Nigdy nie przechodzi w stan podtrzymania.
Kilka dni palenia nie zmienia sytuacji. W domu tylko 16 stopni przy 6 stopniach na dworze. Kombinacje z nadmuchem nic nie pomagają, można tylko łatwo wygenerować wielką kupę żużla w popielniku. Zwiększanie ilości podawanego paliwa również wpływa głównie na generowanie niespalonego paliwa
w popielniku.
Porównuję płomień palnika retortowego z płomieniem palnika gazowego pogrzewacza wody (17.4 kW), który mam w innym domu. Hydraulicy, którzy montowali ten piec, kręcili głowami, zadając sobie następujące pytanie. Jak z takiego płomyka można osiągnąć 20 kW?
Automatyka pieca to tak naprawdę półautomatyka. Użytkownik musi sam ustawić, zgrać aż pięć parametrów: temperaturę maksymalną pieca, czas podawania paliwa, prędkość wentylatora (nadmuch), ilość podawanego powietrza (przesłona wentylatora) oraz na końcu szyber na czopuchu.
Jeśli nie jesteś palaczem z zawodu, będziesz miał problem.
Ja nie potrafię na podstawie koloru płomienia i liczby iskier, zoptymalizować nastawów tej zabawki. Pamiętajmy, że przy uchyleniu drzwiczek, koniecznej do podglądania płomienia, zmieniamy warunki, ilość i sposób doprowadzania tlenu do palnika.
Piszę tutaj swe uwagi, bo być może jest ktoś, kto jest zadowolony z pieca tej firmy? Może ktoś umie ustawić tę machinę.
Z postu weystera wnioskuję, że problem dotyczy wszystkich pieców Elektrometu niezależnie od mocy. Potoczny pogląd mówi, zw wadą pieców węglowych jest osiąganie zbyt dużej temperatury i gotowanie wody.
Może ktoś wie, gdzie jest ta temperatura. Producent nie podaje sprawności kotła.
Ha, ha, z powodu obawy o wysoką temperaturę pieców węglowych zastosowałem wymiennik i mieszacz. Rurki podłogowe nie znoszą wysokiej temperatury a powinny być zasilane temperaturą 45 stopni (35 powrót).
W obecnej sytuacji na piecu osiągam 40 stopni. Po przejsciu przez wymiennik na podłoge idzie około 33 stopnie.
Może ktos znajdzie czas i rozwiąże następujące zadanie.
W jakim czasie grzałka o mocy 20 kW podgrzeje 280 litrów wody o temperaturze początkowej 10 stopni do temperatury 90 stopni? Przyjmujemy, że piec ma 80 litrów a zbiornik CWU 200. Załóżmy 50% sprawność.