ja mam też elektromet 25KW i sterownik R-501, dom 15 cm styropianu, na ścianach, podłoga 13 cm styr., 25 cm wełny na dachu, pow. ok. 200m, podłogówka na parterze, na ok 60m2, góra kaloryfery. oddzielne pompki na obiegi podłogówki i kaloryferów, zawór 4d na połowę, termostaty na kaloryferach, czopuch na połowę, przysłona went na 3 cm, węgiel najtańszy przy spalaniu daje trochę spieków, ale nie dużo (dużo spieków miałem przy wentylatorze 2x większym niż d)
u mnie system działał następująco:
Przy nastawionym n na 60stopni (d18, o11, b60, U25)
piec się rozgrzewał do 60, dochodził z rozpędu do 65, a następnie wolno się wychładzał. temperatura wody wychodzącej na kaloryfery to ok. 30 stopni, wracało ciut mniej. Po osiągnięciu przy wychładzaniu pieca temp. 58 stopni włączała się praca i kotłowanie węgla i temperatura na piecu spadała znacznie szybciej do 45 stopni pomimo tego, że piec cały czas pracował. po osiągnięciu 45 stopni piec wolno się nagrzewał do 60 stopni i tak w kółko. Zjadało to przy -25 stopniach worek po ziemniakach węgla (50-70kg), a przy wyższych temp. około -5 worek na dwa dni.
Był serwisant z elektrometu, zmienił elektronikę i czujnik, ja trochę piec przeczyściłem (tylną ściankę), przyszła odwilż, zmniejszyłem pompki na najniższe biegi, ustawienia na d26, U26, b120, o20 i:
- woda na kaloryfery zaczęła wolno rosnąć po 5 godzinach osiągnęła 70 stopni,
- temperatura na piecu 73 stopnie,
- po odkręceniu dwóch kaloryferów (ze 13 wszystkich) na lekko więcej (termostat z 2 na 2,5) temp. na piecu spadła do 64 stopni, woda w kaloryferach do 40 stopni, po zakręceniu kaloryferów, podskoczyło do 68 stopni
- jeszcze nie wiem ile węgla zjadło, bo worek zasypałem przedwczoraj, ale wygląda, że zjadło tyle samo co przy pozostałych nastawach.
Zastanawiam się jak działa ten wymiennik ciepła w piecu, bo chyba tam może być problem - woda nie zdąża się ogrzać w piecu, na rurach i kaloryferach traci więcej niż dostaje w piecu i nie może się nagrzać.
Całe szczęście podłogówka działa bez zarzutu i w domu jest ciepło od podłogówki