[quote:alek]Tak czytam te posty co niektóre i nie mogę wyjść z podziwu. Ale wypowiedź w jednym z ostatnich postów, że wentylacja centralna to przeżytek to po prostu mnie powala. Ja chyba w innej branży pracuje. 100 rekuperatorów w hotelu?? chyba śnie, co to za Inwestor idiota by się na to zgodził. Kanały 50mm, 80mm co to za kanały ktoś w projektowaniu tego używa w ogóle (no może jakieś domki). Ten pan T. Brzęczkowski to chyba prowokuje po prostu albo naprawdę jak ktoś pisał jest imbecylem totalnym oderwanym od rzeczywistości.
Co do tłumików (popełniliśmy sporo instalacji wentylacyjnych na dużych obiektach przemysłowych czy użyteczności publicznej), to obligo daję tłumik za centralą na nawiewie i wywiewie o długości 1m lub jak się da 1,5 tłumik o wymiarach kanału, jaki akurat mam za centralą, co tu liczyć sprawdzać pytam się ?) oczywiście prędkości na głównych ciągach 4-6 m/s. Ludzie wy się bawicie czy pieniądze zarabiacie. Żal naprawdę. Wpisywanie jakichś szczegółowych danych przy doborach tłumików jak odległość ucha od kratki czy praca wentylatora w różnych pasmach to jakieś absurdy, kto to robi. Ludzi czy wy pracę doktorską z tłumików piszecie? Nie mogę tego czytać czy ktoś z was zrobił choć jeden projekt wentylacji w realnym świecie czy to tylko projekty na uczelnie typu domki?
Brak słów....[/quote]
To smutne co Pan pisze. Świadczy ten tekst nie tylko o braku wiedzy ale i chęci zrozumienia. Nie pisałem ani razu o rekuperatorech ! To raz . Dwa - współczesne wymogi komfortu - to cisza i regulacja - czyli komfort wyklucza centralne systemy wentylacji. Taki opór niedouczonych fachowców jest w każdej dziedzinie. Są np. wodociągi , transport ....gdzie stara kadra kierownicza nie wprowadza nowych technologii tylko dlatego by młodsi nie byli lepsi. Co do domków czy hoteli czy blokowisk --- proszę zrozumieć, że tu i tu jest na końcu w pokoju człowiek ! Niezależnie od wielkości całości obiektu wentylacja w pokoju musi być identyczna... W salach balowych palarniach - zadaniowa! To tak trudno pojąć??? Co do średnicy kanałów- Gdyby się Pan uczył lub zbadał sprawę to zapewne wiedziałby Pan jakie są OPTYMALNE - EKONOMICZNE - NAJCICHSZE PRĘDKOŚCI W KANAŁACH.
Jeżeli teraz mają określony regulowany przedział świeżego powietrza jaki musi Pan dostarczyć człowiekowi w hotelu, domu , czy mieszkaniu - to znając powyższe wartości - wyjdą Panu średnice kanałów
Brak słów by tego nie zrozumieć. Naprawdę tak denny poziom jest w szkołach czy można dostać papier za…