A jaki to problem wykonać odpowiedni element z dwoma wejściami: dla przyłączenia kratki wentylacyjnej i dla przyłączenia okapu lub ściennego wentylatorka. Wejście dla podłączenia wentylatorka (wyciągu) byłoby bliżej sufitu i byłoby wyprofilowane aby kierować strumień do góry elementu. Taki element powinien zostać bardzo dokładnie (szczelnie) przyłączony do wkładu alufoliwego.
Problemem jest zmienić mentalność ludzi, aby nie włączali ewentualnych wyciągów (ściennych wentylatorków) przy zamkniętych oknach i nawet jak wszyscy wychodzą to zostawiali jedno okno rozszczelnione, aby usuwać pary wydzielające się z materiałów użytych do wykończenia mieszkania. Szczelne okna w mieszkaniach z oknami po dwóch przeciwległych stronach są plusem, bo świadomie mogę rozszczelnić skrzydła uchylno-rozwierane lub je uchylić po jednej stronie, aby stworzyć w mieszkaniu nadciśnienie względem poziomu wylotu wszystkich kanałów kominowych mieszkania, które powinny zostać wyprowadzone w wolną strefę przepływu powietrza.
W zimę, w obawie przed przeciągiem w pomieszczeniu w którym przebywam lub przebywamy, mogę rozszczelnić lub uchylić okno w innym pomieszczeniu, bo cząsteczki gazu jak CO2 czy par z miejsca o wyższym stężeniu samorzutnie wędrują w miejsca o niższym stężeniu (ciśnieniu cząstkowym) i do miejsc gdzie panuje niższe ciśnienie, czyli do otworów wlotowych do wyżej opisanych elementów, które są początkiem wkładu alufoliowego. Oczywiście najlepiej by było gdyby okna były wyposażone w górne lufciki otwierające się na zewnątrz tworząc zewnętrzny górny okap. Obecne skrzydła okienne uchylno-rozwierane mają mechanizmy, którymi: i można regulować docisk przylg, i można regulować szerokość szczeliny która powstaje przy pozostawieniu skrzydła w pozycji rozszczelnionej. Naturalną wentylacje za pomocą kominów wentylacyjnych można stosować w budynkach mieszkalnych z powtarzalnymi kondygnacjami, w budynkach o jednakowej wysokości i bez wzwyżek (nadbudówek) i nie usytuowanych w miejscach skąd dochodzi głośny uliczny hałas, gdzie unosi się kurz ( przy trasach drogowych, kolejowych itp.), bo nie można zastosować filtrów, bo wiadomo dlaczego, czyli w budownictwie jest miejsce dla kominowej wentylacji z kanałami wykonanymi jak opisałem w poprzednim poście i jest sporo miejsca dla mechanicznej nawiewno-wywiewnej. Kupujący niech sami decydują