Serdeczne dzięki za wszystkie odpowiedzi. Szczególnie dziękuję studentom:) Sam niedawno skończyłem studia choć o nieco innym profilu- mechaniczny. Pogląd, że student tylko posiada wiedzę teoretyczną i niewiele wie o życiu jest jak by to powiedzieć "zdeaktualizowany. Większość studentów oprócz nauki ciężko pracuje - szczególnie Ci, którzy sami się utrzymują.
W odpowiedzi na pytania:
Jak policzyłem zyski?
Korzystam z materiałów szkoleniowych Saunier Duvala (tabela- kalkulacja zapotrzebowania na moc chłodniczą urządzenia) Czy jest ona najlepsza? Nie wiem, napewno dość szczegółowa i prawdę powiedziawszy z dostępnych tabel bądź innych rozwiązań "internetowych" najbardziej przypadła mi do gustu.
Co jest w bilansie?
-Są bardzo duże zyski z kilku powodów. Na 25 m^2 jest 7 lodówek o mocy od 300-800W oraz oświetlenie ~300W. Przyjąłem 1200W do zbilansowania urządzeń.
- Sklep znajduje się w budynku wolno stojącym, o lekkiej zabudowie, parterowym, z płaskim dachem metalowym i izolacją max 5cm. Jedna ściana od PN-ZACH całkowicie przeszklona.
- Założenia ilości ludzi w sklepie średnia 4 os (ok. 600 W)
To są podstawowe czynniki jakie wziąłem pod uwagę dobierając urządzenie.
Zakładając montaż żaluzji wewnętrznych odbijających światło mogę zmniejszyć zapotrzebowanie o ok. 2 kW. W sumie pozostaje 8 kW.
Jeżeli bilans jest niepełny, chętnie posłucham uwag.
Moje uwagi odnośnie Waszych wypowiedzi:
- brałem pod uwagę zrobienie lekkiego podciśnienia, bez wentylacji nawiewnej. (napływ ciepłego powietrza) Wyrównanie ciśnienia będzie i tak następowało w momencie gdy klient wejdzie do sklepu.
- nie ma możliwości wyrzucenia wymienników z chłodziarek na zewnątrz, rozpatrywałem opcję wywiewników spod samych chłodziarek, ale większość z nich znajduje się przy ścianie przeszklonej, co zwiększa koszty o obróbki szklarskie.
- moja propozycja to z jednej strony klimatyzator - chłodne powietrze opada, z drugiej wentylator wywiewny pod sufitem wyciągający ciepłe powietrze. Dobór wentylatora (ilość wymian) równoważył bym z możliwościami "przerobu" powietrza przez klimatyzator, żeby zachować równowagę. Zbyt mocny wentylator - może spowodować straty schłodzonego powietrza.
Co sądzicie na ten temat? Chętnie posłucham uwag mądrzejszych ode mnie i znających lepiej te zagadnienia.
Pozdrawiam sredenicznie