U mnie ten problem też występuje.
W internecie różni fachowcy piszą, że to zjawisko naturalne i że trzeba trzeba inwestować w wentylację, że powietrze jest za wilgotne. Dla mnie te wyjaśnienia nie są dobre.
Piszą tak dlatego, że nie chcą mieć reklamacji w firmach produkujących okna.
Dlaczego, skoro jest tak jak piszą, woda skrapla się głównie przy uszczelkach szyb?! Przecież, gdyby to zależało tylko od wentylacji- woda skraplałaby się na całej szybie (przy założeniu, że okno jest najzimniejszym punktem pokoju).
Zacząłem szukać przyczyny.
Postanowiłem pomierzyć temperatury w pokoju. Temperatura powietrza 21stopni, ściany wewnętrznej też 21, ściany zewnętrznej 21, szyby w oknie na środku 21, rama okna 20.
Natomiast temperatura uszczelki 15 stopni!!!
I wszystko stało się dla mnie jasne. Woda się skrapla, bo wieje zimnem od uszczelki. Musi być zrobiona z marnej jakości gumy, która przewodzi zimno z zewnątrz.
Przy okazji też wyjaśniło się, dlaczego latem gdy szyby są rankiem zaparowane od zewnątrz - wzdłuż uszczelek są suche.
Po prostu ciepło z wnętrza budynku jest przez uszczelki wyprowadzane na zewnątrz zarówno latem jak i zimą.
Producenci okien, skupili się na szybach i profilach okiennych by nie wypuszczały ciepła, a zapomnieli o opracowaniu odpowiedniej gumy do uszczelek.