OD poczatku:
Od 10 lat mam zamontowany okap z wentylatorem , od 5 lat wentylator w łazience . Urzadzenia te nie działaja non stop tylko gdy sa niezbedne aby wspomóc odprowadzanie zuzytego powietrzai wyilgoci Okna sa drewniane z nawiewami przy zawiasach uchylnych. Do jesieni 2011 roku wszytko działało poprawnie powietrze z mieszkania było odprowadzane dobrze . Nie pojawiała się wilgoc na ścianach ani na szybach . Od momentu zamontowania nowych wywietrzników na dachu problemem jest brak wentylacji grawitacyjnej ( przy wietrzystej pogodzie lub otwartych oknach jakos w miare działawentylacja) Przy oknach zamkniętych nie ma ciagu w kuchni i toalecie ,w łazience przy wyłaconym wentylatorze jest cia ale tez nie za duzy ,. Efektem tego sa ciagkle zapatowane okna w kuchni i pokojach niezaleznie czy wentylatory sa właczone czy nie . Rozumiem ze przy wyłaczonych wentylatorach wentylacja grawitacyjna powinna działac poprawnie , przy włączonych ( od czasu do czasu w razie potrzeby)moze zakłócac ( ale i wspomóc wymiane powierza) , Po kontroli (corocznej) wentylacji otrzymałem pismo brzmiace tak :
INFORMACJA
Niniejsza informacja powstała na podstawie PROTOKOŁU z preprowadzenia okresowej kontroli przewodów kominowych i wentylacyjnyc w m-cu grudniu 2011 w budynku mieszkalnym [...] przez pana Imie Nazwisko posiadającego wymagane uprawnienia (zgodnie z art 62 ustawy Prawo budowlane[...]
Powołujac się na w/w protokól w celu przywróceniawentylacji grawitacyjnej w budynku, Zarząd Wspólnoty [...] informuje państwa Nazwisko zamieszkałych w lokalu[...] o konieczności zdemontowania wentylatorów mechanicznych znajdujących się w kuchni oraz łazience w/w lokalu.
Zgodnie z art 70 Ustawy Prawo budowlane wyzej wymieniona nieprawidłowość podlega obowiazkowemu usunięciu bezpośrednio po przeprowadzeniu kontroli technicznej ( najpóźniej 5 miesiecy od daty kontroli)
I teraz mam pytanie :
1. Właściciel, zarządca lub użytkownik obiektu budowlanego, na których spoczywają obowiązki w zakresie napraw, określone w przepisach odrębnych bądź umowach, są obowiązani w czasie lub bezpośrednio po przeprowadzonej kontroli, o której mowa w art. 62 ust. 1, usunąć stwierdzone uszkodzenia oraz uzupełnić braki, które mogłyby spowodować zagrożenie życia lub zdrowia ludzi, bezpieczeństwa mienia bądź środowiska, a w szczególności katastrofę budowlaną, pożar, wybuch, porażenie prądem elektrycznym albo zatrucie gazem.
2. Obowiązek, o którym mowa w ust. 1, powinien być potwierdzony w protokole z kontroli obiektu budowlanego. Osoba dokonująca kontroli jest obowiązana bezzwłocznie przesłać kopię tego protokołu do właściwego organu. Właściwy organ, po otrzymaniu kopii protokołu, przeprowadza bezzwłocznie kontrolę obiektu budowlanego w celu potwierdzenia usunięcia stwierdzonych uszkodzeń oraz uzupełnienia braków, o których mowa w ust. 1.
Czyli 1.rozumiem ze najpierw powinien działac ciag grawitacyjny a dopiero ja powinienem usunąć wentylatory ( jeśli działa poprawnie ) Czyli Zarząd powinien najpierw usunąc usterkę
2. Skoro wcześniej nie było problemu ,a po zamontowaniu na dachu nowych wywietrzników problem tkwi w wywietrznikach lub nie czyszczonej wentylacji od ponad 22 lat
3. ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 12 kwietnia 2002 r.
w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.
W tym rozporzadzeniu znalazłem kilka paragrafów które są ze sobą sprzeczne , niektóre mówią ze przy grawitacyjnej wentylacji nie wolno mieć mechanicznych wentylatorów , inne ze mogą być wspomagajace okresowo ( czyli takie jak ja mam w kuchni i łazience ) W kazdym razie nie zaleca się ale dopuszcza się , Innym znów razem ze przy mechanicznej wentylacji nie , ale przy grawitacyjnej mozna zamontowąć . Tak więc nie bardzo wiem jak mam interpretopwac to rozporzadzenie tym bardziej ze w INSTALATORZE POLSKIM 4/2011 w jednym z artykułów zaleca się montowanie wentylatorów wspomagajacych wentylację grawitacyjną
4. Poza tym pismo takie dostało 13 włascicieli mieszkań w bloku , reszta ( 50 mieszkań w bloku) pomimo takze źle funkcjonującej wentylacji grawitacyjnej i zamontowanych wentylatorach ( okapach) takiej informacji nie dostało
5. Chciałbym sie dowiedzieć jak interpretowac przepisy rozporzadzenia w/w i ewentualnie co mogę w takiej sytuacji zrobic. Nadmieniam ze Wentylator w kuchni mam wbudowany w meble ( nie jest mozliwa deinstalacja) a odprowadzenie rurą do kratki przewodu wentylacyjnego ( kratka podwójna gdy nie działa wentylator ,powinnien być ciag w drugiej kratce - ten sam przewód wentylacyjny ) Przewody wentylacyjne kuchni i łazienki =WC są osobne)
6.Artykuły które znalazłem w rozporzadzeniu ministra nie mówią ( moim zdaniem) nic o pomieszczeniach mieszkalnych a tylko o warunkach pracy - ale moge się mylic dlatego prosze o rade .Ponizej wypisuję artykuły które znalazłem( pewnie jest ich wiecej )
7. Jeden przepis mówi o tym (§ 148, ust. 2), że w pomieszczeniach z wentylacją mechaniczną nie można stosować wentylacji grawitacyjnej, natomiast inny przepis (§ 141, podpunkt 3), a także § 150, ust. 9)) zabrania stosowania wentylacji mechanicznej wyciągowej w pomieszczeniu, w którym znajdują się paleniska i wloty do przewodów spalinowych.
istnieje również przepis (§ 93, ust. 3), zgodnie z którym w pewnych sytuacjach NALEŻY zamontować okap kuchenny z wyciągiem powietrza oraz kanał wentylacji grawitacyjnej, co pozostaje w jaskrawej sprzeczności z wyżej przytoczonymi przepisami, jeśli jeszcz dodatkowo weźmiemy pod uwagę przepis (§ 150, ust. 8 ).
Dodatkowo istnieją jeszcze § 142, ust. 1 oraz § 152, ust. 6, 7, 8 i 9. ;/
Oraz zalecenia o tym ze wspomagajace wentylatory mechaniczne przy grawitacyjnej moze być montowany żeby okresowo zwiększyć przepływ powietrza ( wilgoć , zapachy - ale nie jestem pewien czy to dotyczy mieszkań czy raczej zakładów pracy )
Prosze o pomoc ( Jakąś interpretację i odpowiedź na pytanie czy Mogę mieć wentylator czy nie i które paragrafy mi na to pozwalają )