Jeju nie chciałem tego ale ciesze się, że nareszcie ktoś rozsądny zabrał głos. Zgadzam się z nn i też nie przepadam za arch. Ale dlaczego ci spece od środowiska uzurpują sobie wszystkie przywileje, że to tylko oni i nikt wiecej (dla mnie totalna bzdura) mówię o HVAC. Ale bzdura ta poparta jest czymś innym - chodzi tu o kasę, bo im mniej konkurencji tym więcej dla nich i najlepiej to poprzeć prawem (lobbiści. Szkoda tylko że nasz kraj bierze wzorce z zachodu ale nie te które powinien. Do pana "za stary....." jakoś nie widzę projektanta, który rozwiązałby moje zadanie a skoro Pan jest taki stary i doświadczony w tej branży może spróbuje je rozwiązać cały czas czekam, bo jak pan widzi aroganci którzy mnie obrazili wcześniej jakoś zamilkli - ja nie zacząłem tej sprzeczki zadałem tylko grzecznie pytanie a efekt czyt. wyżej. Uważali się za mądrali więc ja nic nie chcę udowadniać lecz pokazać fakty a te niestety dla mądrali są bolące. Przyzna Pan Panie " za stary..." skoro wie o co chodzi, że moje pytanko jest tak proste, że ktoś np. z Pańskim doświadczeniem nie powinien mieć problemów (to tylko przykład). A co do wieku to ja też mogę to samo powiedzieć, ale nie zrobię tego ze względu na moją skromną osobę. Jeszcze raz proszę przeczytać wcześniejsze wątki i zrozumieć o co chodzi. Nie jestem wyjątkowy jestem normalnym człowiekiem ale drażni mnie zadufanie tzw. speców, którzy nie mogą pojąć jak to jakiś mechanik może znac się na HVAC - to jest szok. Pani prof. eng. jestem pod wrażeniem chciałbym luknąć na taki extra projekcik powiem więcej chciałbym uczestniczyć w jego tworzeniu - niestety w naszym kraju to jest trudne - ja mogę tylko powiedzieć że robiłem klimę krytego basenu, no i OMD hall to te większe a małych sporo ale szkoda gadać. Czekam cały czas na rozwiązanie zadania. A trwa to już 3 godziny. PZDR