Do pana R.....
Mam wrażenie, że jestem atakowany z powodu tego nieszczęsnego MISTRALA.
No cóż. Stało się. Na tle 3/4 inwestorów, którzy zlecili montaż tego typu instalacji, uważam, że i tak wypadam OK bo przynajmniej wyłapałem pewne nieprawidłowości w wykonaniu instalacji oraz mam wątpliwości co do doboru i wydajności centrali.
Moim błędem natomiast było zaufanie człowiekowi i podpisaniue umowy bez wcześniejszego zobaczenia projektu. Montaż MISTRALA to w tym przypadku cięcie kosztów instalatora a nie moje oszczędności. Jeżeli cała sprawa skończy się faktycznym zerwaniem umowy i demontażem instalacji, to wtedy pomyślimy nad inną centralą.
Bardzo zainteresował mnie też temat skrzynek rozdzielczych, ale jestem kompletnie na innym etapie. Próbuję w jakikolwiek sposób ustalić czy mam prawo czepiać się instalatora o zbyt mało wydajną centralę.
Tu zauważę, że skoro salon i jeszcze jedno pomieszczenie otwarte są do dachu, to kubatura domu odpowiada raczej chałupie o powierzchni 350m2 a nie 300m2.
Mistral powinien być stosowany teoretycnie w domach do 250m2 i o kubaturze do 800m3, ale wiemy, że to akurat zależy od konkretnego przypadku.
Niestety ludzie z zewnątrz nie bardzo chcą się mieszać, a co do architekta, to nie widzę możliwości załatwienia sprawy, chyba, że poproszę jakąś firmę z zewnątrz o wykonanie nowego projektu, co jak wiemy kosztuje niemało. A może się mylę.
Architekt, rzeczoznawca i tym podobni znajdą się i wykonają robotę jak sprawa wyląduje w sądzie, ale do tego nie chciałbym dopuścić bo nie boję się o przegraną, ale mam swoje doświadczenia z sądami więc powiem "nie dziękuję".
I tu pewnie skończę ten wywód.
Jeżeli ktoś ma jakieś konstruktywne komentarze, to z góry za nie dziękuję.
M.