Witam szanownych kolegów
Zajmuje się montażem klimatyzacji typu split i mam na swoim koncie kilkanaście instalacji. Montując coraz to większe instalacje dręczą mnie pytania odnośnie prowadzenia instalacji freonowej. Montuje urządzenie kanałowe 10kW o różnicy wysokości 15m jednostka wew. nad zewn.. Wysokość ta jest maksymalną katalogową dla tego urządzenia. Czynnik chłodniczy R410A, średnice przewodów 3/8’;5/8’. Pytania jednak dotyczą ilości pułapek olejowych (co 5m wysokości?), ich kształtu (promień gięcia i głębokość syfonu? ) oraz przewodów na których je wykonać (jakie na tłocznym jakie na sławnym?). Miałem wcześniej odczynienia z instalacjami amoniakalnymi jednak były to znacznie większe średnice i inne moce. Katalogi branżowe nie podają dokładnie tych wartości a jedyną książką gdzie napotkałem na zasady prowadzenia rurociągów chłodniczych jest nowe wydanie Masty "Amoniakalne urządzenia chłodnicze". Nigdzie jednak nie jest opisany dokładnie problem migracji oleju. Czy mogę prosić o wskazówki korzystając z wiedzy praktycznej doświadczonych instalatorów?
Pozdrawiam