no nie powiem ciekawa lektura, w sumie zadnych specjalnych ograniczen nie znalazlem co do czerpni i wyrzutni. Wnioski mam takie jedna czerpnie bede mial z tego wzgledu ze klade przewody do GWC fi160, ktory nie wiadomo czy wogole zrobie, ale lepiej polozyc teraz niz pozniej kuc sciany. "czerpnia" ta bedzie wiec nisko przy ziemi, wiem ze ustawa mowi ze min 2metry nad ziemia, ale to juz nie problem zeby sobie wypuscic troche nizej czy wyzej i tak narazie doprowadze do sciany a kuc nie bede wlasnie z ww. powodu. Bedzie to do strony polnocnej, wiec nawet bez GWC bede mial troche chlodniejesze powietrze latem niz z dachu na poludniu;-)
Mysle ze moze zrobie tez 2 czerpnie na dachu od strony poludniowej gdzie pojdzie juz jakis konkretny przewod fi200 lub 250 ktory bedzie szedl prosto do reku i ewentualna automatyka ktora bedzie wybierala czerpnie zaleznie od np. "potrzebnej" temeperatury. W sumie to i tak nie bede kladl na poddaszu tego przewodu wentylacyjnego do czasu az bede podlaczal reku, czyli pewnie nie wczesniej niz 2 lata (mam pilniejsze wydatki, np okna :-D ), ale co myslicie o takim pomysle 2 czerpni??