Witam.
Posiadam od 2 lat Future Econo Mini 21kw. Jest to mój pierwszy piec więc zacząłem go użytkować bez żadnego doświadczenia. Pierwszy sezon to była jedna wielka katastrofa. Problemy z osiąganiem temp., koszmarne spalanie, spieki, żużel i "kalafiory" wychodzące z retory, ekogorszek chyba z wszystkich źródeł z okolicy a efekt ten sam, Kilkakrotnie wzywany instalator nie potrafił poprawnie ustawić pieca, w koncu zacząłem palić czeskim brunatnym bo nie wyrabiałem kasowo. Dopiero po nocach spędzonych na różnych forach zacząłem eksperymentować z ustawieniami i jak sie okazało tu właśnie tkwił problem. Drugi sezon paliłem mieszanym w stosunku 1/3 brunatny, 2/3 kamienny. Od tygodnia palę juz tylko ekogroszkiem polski. Dom 138 m2 + 21 m2 garaż. Ogrzewnie 100% podłogówka + 2 grzejniki w łazienkach.
Moje ustaiwienia pieca, ciągle w fazie drobnych zmian.
Temperatura zadana kotła: 54 st (z racji podłogówki)
Czas powtarzania podawania paliwa: 60s
Minimalna dawka paliwa: 15%
Dawka paliwa: 18%
Czas podawania w podtrzymaniu- 25s
Czas postoju w podtrzymaniu - 20min
Minimalna moc wentylatora - 10%
Maksymalna moc wentylatora - 15%
Przewdmuchy wentylatora - Tak
Czas przedmuchu 20 s co 10 min
Temp CWU 45
Podwyższenie temperatury przy grzaniu CWU - 4st
Histereza grzania CWU - 5st
Wybieg pompy CWU - Tak
Temperatura minimalna kotła - 49st
Temperatura maksymalna kotła - 75st
Histereza pracy kotła - 4st
Histereza ochrony kotła -5st
Temperatura przegrzania kotła - 85st
Modulacja mocy - tak (przy wyłączonej modulacji podaje i dmucha z ustawiem max)
Przesłona wentylatora uchylona na 1 cm.
Piec dochodzi do 65 st po przejściu w stan podtrzymania, w stanie pracy schodzi do 48 st i potem rośnie, popiół ładny (w porównaniu do lat poprzednich) minimalne spieki, trochę wg. mnie za dużo sadzy w komorze spalania ale jak pisałem wcześniej ciągle eksperymentuje. Moje rady od palacza amatora: utrzymuj kopiec na palniku, dmuchaj nie za mocno żeby płomień nie był poszarpany i nie za słabo żeby nie dymiło, czyść regularnie piec.
Pozdr. Damian