Pawle Augustynowiczu. Zgodnie z Rozporządzeniem ministra infrastruktury § 140 ust 1 spełniają tylko przewody murowane z cegły ( PN-B-10425)! Natomiast §147 ust.1 przywołuje dane z mojej ulubionej normy PN-B-03430:1983 r. A tam pisze o wydatku dla kuchni 70 m3/h. Nie ma co dzielić włosa ( komina) na 2, lub 4, tylko się zastanowić czy twój spełnia te wymagania. Chyba nie. Od 1983 r o ile wiem w Polsce nie wybudowano żadnego komina zgonie z tą normą. Bo to by był monument! Odrzućmy więc twój komin fi 150 mm jako nielegalny - jako nie z cegły, to z obliczeń wynika jasno, że twój deweloper powinien Ci postawić nowy komin Np. 140x 140 mm( bo to jest zapewne Sknerus) i dla tego monument ma mieć co najmniej 26 metrów wysokości - o ile wszystkie cegły i spoiny będą gładkie! Zaskarż go do ministra infrastruktury gdyby nie chciał! Pawle ja jeszcze nie zdążyłem z moim. Ale na Euro zdążę! Niedługo przygotowuję wystąpienie do Wojewody, który oglądał kiedyś te projekty, też było,że z fi 150 mm i H=3,2 m są nielegalne! Kominiarz w tym roku przyleciał z wiatraczkiem, nawet nie w grudniu, pokazałem mu termometr 25 st na zewnątrz, a 23 wewnątrz. Wcale to go nie speszyło i próbował znaleźć ciąg w kominie. Potem dowiedział się od kogoś, że cudów nie ma. Przestał dalej chodzić. Ale trochę za późno mam nagranie z poszukiwania cudu! Pawle możemy razem wystąpić. Ja w Gdańsku, a ty w ....Nie upieraj się przy podziale, ale przy spełnieniu wymagań ustawy się uprzyj. A potem zdradzę twojemu deweloperowi, że zgodzisz się na inne rozwiązanie zgodne z PN-EN 15 251:2007, gdzie parametrem twojej kuchni będzie CO2 i oszczędność ciepła. A to wyklucza wentylację grawitacyjną całkowicie! Ponad to już ze zgróbnej kalkulacji wynika, że komin dla CO2 jest w innym kierunku! A UE wymaga obliczeń przepływu z CO2. O ile wiem, to nawet w USA nie mają takich programówi dla tego 50% ich wentylacji wykazuje stężenia podobne jak dla obory, gdzie nawet polscy chodowcy owiec nie mogą przekroczyć S CO2 <2500 ppm! No i z tego co wiem, to w tych wierzowcach w USA nad ranem wciąż wyją alarmy nastawione na obowiązujące od 1983 r 1000 ppm!