witam, tak sobie przeglądałem fora o klimie i natrafiłem na to forum. Też szukałem klimy a właściwie 3 jednostek do mieszkania w kamienicy na ostatnim piętrze. Używana tylko latem od czerwca do połowy września, tak aby w mieszkaniu było ok 24st-25st. Ze względu na 3 splity musiałem pójść na kompromis bo cena wyszła by za jakieś markowe ponad 10k. Dużo czytałem, szukałem, doktoryzowałem się i nic z tego nie wiem. Jedni zachwalali Daikina, Samsunga, Kasai, Fujutsu inni Chigo, midee, sinclera. Ostatecznie padło na Chigo (znajomy ma 4 splity ale on/off) i po 7 latach żadnej awarii. Zakupiłem chigo inwerter 2,6kw x3 splity. I teraz opinie po ok 1,5 mc użytkowania. Montaż jednostek trudny bo rury przez komin wentylacyjny na dach i tam też jednostki zewnetrzne, skropliny grawitacyjnie, wkute w ścianę (wystarczyło tynk wyskrobać i schować ta giętką rurkę) wyprowadzone do rynny. Całość działa dobrze, chłodzi ok, jedynie dziwny zapach sie wydostaje tzn coś jak z wlączonego odkurzacza. Wymyłem filtry, wywaliłem ten wkład węglowy bo śmierdział i jest lepiej ale coś tam mi nie tak pachnie, może te wkłady z filtrami?? sam nie wiem. Prąd- po podłączeniu do miernika po włączeniu ciągnie ok 900W potem ok 500. niestety w stanie czuwania bierze 5W!!!! a w specyfikacji podają że 0,5W, kłamstwo. ogólnie cena chigo za jednostkę 2,6kw ok 1550 brutto + montaż z pompą, resztę robilem sam (rurki w ścianie , skropliny) cena za wszystko z montażem 7k. i teraz czy ponownie wybrał bym \chigo? sam nie wiem niby ok ale jednak klocek na ścianie, nie jest tak ładny jak np samsung. niestety wysokie ceny zmusiły mnie do kupna chigo. Spełnia on swoje zadanie chłodzi, grzeje zużywa prądu tyle ile ma zużywać. Jakbym miał połowę więcej kasy napewno wybrał bym inny np samsung, lub w ogóle zainwestował w kanałówkę. aha nie kupować multi bo bierze dużo więcej prądu niż osobne jednostki.