@macieju
A już na sam koniec. Odpowiem na Twoje argumenty
1) Poziom hałasu jest regulowany przez odpowiedną normę PN, dopóki ona jest spełniona, to żadne odczucie sąsiada nic tu nie ma do rzeczy.
2) Nie wiem jak jest u Was w spółdzielni, ale u mnie przez 25 lat funkcjonowania, spółdzielnia tylko 1 raz odmalowała mi balkon, po założeniu docieplenia. Nie zanosi się na kolejne malowanie przez najbliższe 10-15 lat. Poza tym jednostka zewnętrzna nie jest trwale przymocowana do elewacji. Stoi na podłodze. Można ją przesunąć. A nie wmówisz mi, że spółdzienia wymieni mi kafelki na balkonie.
3)Każda szanująca się firma monterska, odpowiednio zaizoluje tę dziurę. Jeśli będzie mi zniej ciekło to pretensje będę miał nie do spółdzielni, ale do niej. Zresztą moja spółdzielnia była na odbiorze tego klimatyzatora i nie miała zastrzeżeń do montażu.
4)Urządzenie zamontowane jest na podłodze balkonu. Więc jak to może burzyć estetykę elewacji?? Jego nie widać z podwórka. Większym problemem są szafki wiszące na balkonie lub suszące się pranie. To dopiero burzy estetykę.
Mimo wszystko pozdrawiam Cię. Mam nadzieje, że następnym razem lepiej przemyslisz sprawę i wydasz pozytywną decyzje.