Firma SYSTEMAIR w dziale Technologie umieściła 15 stycznia artykuł: "Topvex - źródło świeżego powietrza dla małych obiektów". Znalazłem w tym artykule dwie rzeczy, które szczególnie mnie zainteresowały. Ponieważ istnieje możliwość wyrażania opinii pozwoliłem sobie poprosić o bardziej szczegółowe wyjaśnienie. Przypominam, że chodzi o stwierdzenie zawarte w artykule: "Zastosowanie obrotowego wymiennika ciepła wyeliminowało problem wykraplania się pary wodnej, odprowadzania kondensatu itd." Sądzę, że tak znamienita firma wie co pisze, więc proszę o wyjaśnienie jak to się dzieje, że stosując wymiennik obrotowy nie mamy zjawiska wykraplania się wilgoci. Zakładając, że powietrze wywiewane z pomieszczenia ma Tw1=+20C/45% już dla temperatur zewnętrznych poniżej +8 C (ok.) nastąpi przecięcie krzywej nasycenia. Czy wilgoć się nie wykrapla a jeśli tak to, co się z nią dzieje? Czy w związku z tym nie ma też zjawiska szronienia i czy centrala jest w ogóle wyposażona w tacę ociekową i syfon? Nie mam akurat pod ręką dokładnego opisu metody pomiaru hałasu, na którą firma się powołuje w pliku do pobrania. Przyznaję się, że nie chce mi się szukać tego opisu, więc proszę o ogólny opis metody pomiaru hałasu AMCA 300-96. Głównie chodzi mi o to czy podane wartości to moc akustyczna czy ciśnienie akustyczne a jeśli ciśnienie to, jakie są warunki pomiaru? Powyższe pytania nie doczekały się odpowiedzi po 2 tygodniach "wiszenia" na stronie. Firma SYSTEMAIR na swoje stronie internetowej chwali się: "W pierwszej połowie 2001 r., w Systemair zakończono rozbudowę i modernizację laboratorium umożliwiającego pomiary i badania przepływów powietrza, akustyki, sprawności czy zjawisk dyfuzji w strumieniach o niskiej prędkości, w którym prowadzi się prace badawczo-rozwojowe nad centralami wentylacyjnymi oraz innymi produktami wytwarzanymi w grupie. Wszystkie pomiary wykonywane są w oparciu o obowiązujące standardy ISO i AMCA (Air Movement and Control Assotiation)." Sądzę więc, że moje pytania nie są zbyt trudne. Nie podejrzewam też firmy z tradycjami zatrudniającej ponad 1000 pracowników o podawanie nieprawdziwych danych tym niemniej, aby rozwiać wszelkie wątpliwości proszę uprzejmie o wyczerpującą odpowiedź. Z poważaniem. Gnom