Ostatnio wpadł mi w ręce "Protokół z okresowej kontroli wentylacji mechanicznej", w którym to mistrz kominiarski z uprawnieniami nr ..... sprawdza działanie wentylacji mechanicznej w budynku mieszkalnym. Ciekawe, że powołuje sie na ustawią z dnia 7 lipca 1994 roku "Prawo budowlane" dz. u. 89 poz 414, art 62, z ciekawości zajzałem w rzeczoną ustawe i z przykrością stwierdzam, że art 62 pkt 4 mówi jasno i wyraźnie, że do kontroli kontrole powinny być wykonywane przez osoby posiadające uprawnienia z danej specjalności z zastrzeżeniem ust 5 i 6, które dotyczą przewodów kominowych i wentylacyjnych.
Jeżeli chodzi o wentylacje grawitacyjną - tutaj specjalistą jest oczywiście "Mistrz Kominiarski", jednak jeżeli chodzi o wentylację mechaniczną, to tutaj moim zdaniem uprawnienia kominiarskie się kończą.
No chyba ze nie, to wtedy jednoznacznie na bazie tej samej ustawy, "Mistrz kominiarski" ma także uprawnienia do nadzoru i odbioru instalacji wentylacji mechanicznej (a może mój tok myslenia jest błędny). Co na to osoby, które przez kilka lat studiowały a później zdawały egzamin na uprawnienia sanitarne ?
Dla wyjaśnienia, wentylacja w rzeczonym budynku jest oparta na systemie ELS ( w każdym pomieszczeniu kuchni, łazienki, WC, czy garderoby znajduje się wentylator HELIOS, usuwający powietrze z pomieszczeń).
Czy może ktoś zna inna podstawe prawną, na bazie której kominiarze mogą oceniać sprawność działania wentylacji mechanicznej?