To co koledzy podali dla rozwiązania klimy w hotelu jest rozwiązaniem całkowicie
sprawdzonym i pewnym, chociaż jest to zwykła sztampa i są to rozwiązania z lat 50-tych ,
które niestety u nas w kraju robi się cały czas bo drogo (lepsza cena za projekt
a projektant ma gdzieś późniejsze koszty obsługi i jak Inwestor z tym sobie daje radę..
to już nie jego biznes).
A w konsekwencji hotelu o np 200-400 pokoji całkowicie męczące i pod względem
obsługi FC beznadziejne.
Gromady ludzików kursują prawie codziennie po pokojach i w korytarzach i wymieniaja
filtry w fan-coilach (FC), czyszcza tacki ociekowe,. Jak skończą jedne zaczynają od nowa ,
dzień po dniu na okrągło w światek piątek cały rok..
Zastanów sie jaką masz zrobić pracę magisterską!!
(jak widać najmniejsza linia oporu - robisz projekt !)
Czyli chcesz odwalić sztampę i dostać czwórkę czy też wymyślić coś ciekawego i
zrobic rozwiązania bardziej nowatorskie, co do kórych nawet twój promotor ma wiedzę nikłą.
Jak się zdecydujesz co chcesz, odpisz n atym forum czy idziesz na lenia czy chcesz popracować...
(A wiemy , że nasi studenci w większości lubią na lenia...)
Skąd to wiem? a wiem bo przyjmuje do pracy świeżych magistrów i czytam z czego
dostali te czwórki na dyplomach i śmiech mnie ogarnia co oni robią jako prace magisterskie!!!..
ani jednej porządnej pracy teoretycznej, ani jednego porządnego nowatorskiego projektu!
SAME jakies głupie projekty o wentylacji , kotłowni , węzłach , automatyce, etc.
Jak chcesz popracować zaproponuje ci parę systemów, które nie wymagaja obsługi
technicznej a są niesamowicie sprawne, tańsze, lepsze , cichsze i pachną świerzością
nowinki technicznej.
Podaj charakterystykę obiektu jak ilośc pokoji , pięter, źródła energi, wymagania w pokoju
klasy jakiej ?(gwiazdki, etc)
Wally
ps
belki chłodzące (element cichy) sa mało wydajne pod względem chłodu i ciepła.
Do pokojów hotelowych hmmm.. chyba w jakiś szczególnych warunkach np; na biegunie..
gdzie chłód jest współczynnikiem marginalnym. Innym słowem belka w pokoju hotelowym
to przerost treści nad formą , inaczej to.... rzeźbienie w gównie.