Piotr i co się już dowiedziałeś? Nic! Wiesz już tylko o kłótni wśród "fachowców" co do norm. Piotr a po co ty to robisz? W krajowych przepisach dotychczas nie normuje się stężenia tlenu i dwutlenku węgla w pomieszczeniach przeznaczonych na stały pobyt ludzi. Normowany jest jedynie tlenek węgla - 3 mg/m3, 6 mg/m3 całodobowo i 10 mg/m3 chwilowo (Monitor Polski nr 19/96). Na stanowiskach pracy, ale nie w pomieszczeniach mieszkalnych, normowane jest stężenie dwutlenku węgla - 9000 mg/m3 NDS, 27000 mg/m3 NDSCh (Dziennik Ustaw nr 3/95)Piotr i już wiesz 1=1000. Piotr mogę ci zdradzić, że ci co to pisali o wentylacji, to nawet dla czadu mogą się kłócić bezterminowo w oparciu i taką krajową literaturę "fachową" czy czad szkodzi skoro w Monitorze Polskim jest to NDS dla Co w µg/ m3. A to chyba jest różnica. Piotrze w Polsce "fuchowcy" już nie potrafią czytać! Oni nie rozumieją o ci Ty ich pytasz! Oni chą się wyżyć!
A w załączniku do ABC Magazynu Instalatora jest porada co do systemu. Są co prawda inne M. Instalatora które podają problem "naukowo" napisane przez kominiarza: Urządzenia wspomagające grawitację. Ale tu pojawia się zawsze problem z grawitacją poziomą. Problem jest wielko naukowo, bo tej poziomej grawitacji, to jak wiem jeszcze nie wykryto. Liczyłem na Sąd w Gdańsku, ale się zawiodłem, sprawa zawieszona bezterminowo. I tak nie doszło do kompromisu, czyli ustalenia kierunku grawitacji poziomego w postanowieniu sądu. Bo to bym Wam zacytował dla czego blachy mające połączenia jak w dziurawym garnku nie ciekną. Nie doszło jednak do ustalenia kierunku grawitacji w Polsce, ale za to jest zbiór norm na "wentylację grawitacyjną". Zostawmy tem problem naukawcom, albo kominiarzom.
Piotr mnie już poradzono: Pro-Vent Systemy Wentylacyjne. Ale okazuje się, że w Polsce nawet jak chciał bym sobie taki Mistral 300 zamontować wydając ok 10 000 zł, to naraził bym się Panu Kominiarzowi i Prezesom spółdzielni, którzy mają monopol na przydział świeżego powietrza. Piotrze te kłótnie wśród rodaków, to jest wynik wentylacji grawitacyjnej niedotlenienia mózgów. Koronnym produktem tego stanu związanego z mineralizacja komórek w mózgu ( początki glejaka) jest Prawo budowlane, Piotr to są też i uprawnienia dla idiotów. Piotrze jak ja się cieszę, że 13.12. 2008 jak Pan Kominiarz z Mezowa sprawdzał kulą kierunek grawitacji i drożność kominów, to honda jaz mi ocałała, czego nie mogę powiedzieć o kuchni mikrofalowej. Piotr wśród naukowców zdarzają się jednak tacy oświeceni (nienormalni? Zgodnie z MP 19 i PN?) uprawnieni co twierdzą, że CO2 powinno być normowane i to jako 1000 ppm. (ABC Magazynu Instalatora Nr.10/2008 r str.14.) Ale to niejest dr. Sowa! Ci z PW, to są Ci od mg= µg. , oni tylko biadolą i biorą forsę za kolejne konferencje i probabilistyczne teorie z których wynika pilna potrzeba sprywatyzowania Prawa Newtona prze ze mnie! Piotr Np. podobno nasz rodzimy MISTRAL jest fajny. A co proponuje pan TOMASZ. Nie krzyczcie na niego! Trochę kultury. Deerhunter jaka jest twoja opinia o MISTRALACH, co masz innego w propozycji? Po co konferencje i to forum jak od razu widać, że cała dyskusja oparta jest na radach, a na kłótni - czyli świadczy o niedotlenieniu mózgów.