Tak jestem zadowolony z rekuperacji.Natomiast co do oszczędności,to wg mnie nie będzie sensowne rozważanie,tego w tej kategorii,bo można zapytać czy mam oszczędności z posiadania samochodu,internetu,tv,czystej wody z własnej studni,z oświetlenia elektrycznego i tp. W zasadzie każdy w miarę możliwości stara się zapewnić życie na pewnym poziomie ,a czyste powietrze warte jest uwagi.Wszystkie potrzeby fizjologiczne człowieka mogą być zaspokajane z pewną mniejszą lub większą tolerancją czasu i miejsca, oprócz oddychania no i jakie będę miał oszczędności z zapewnienia rodzinie i sobie czystego powietrza przez znaczną część doby,więc czy wentylować mieszkanie czy też nie?oto jest pytanie.Wszystko wskazuje że należy zapewnić właściwą wentylację w mieszkaniu,a właściwą jest jedynie wentylacja mechaniczna nawiewna i wywiewna,a jeśli jest z odzyskiem ciepła to wentylacja z rekuperacją.Pozostaje sprawa kosztu,i relacji do pozostałych kosztów inwestycji,inne są relacje w obiektach modernizowanych,a inne w nowoprojektowanych.Przy podjęciu decyzji o wentylacii mechanicznej automatycznie odpadają wszystkie kominy wentylacji grawitacyjnej wg przepisu Prawa Budowlanego o zakazie łączenia obu tych systemów/w moim domu mam jeden komin do kominka na 220m2 pu/ Przy wentylacji grawitacynej w budynkach niskich każde pomieszczenie mieszkalne powinno mieć dostęp do kanału wentylacji.Koszt kominów łatwo policzyć,natomiast koszt instalacji rekuperacji wraz z rekuparatorem w moim przypadku wyniósł ok 18 tys zł do budynku ok 150 m2 powinien się zmieścić w ok 10 - 12tys Koszt energii elektrycznej na dobę to 70 Wx24 godzxok 0,5zl/kwh=0,84zl