Proszę nie zmieniać tematu na budownictwo energooszczędne, bo nie o tym piszemy. Po drugie, nie poraził mnie Pan prywatną opinią Jurka Sowy, ja jednak zalecam poruszanie się w ogólnokrajowych standardach. Definicję wentylacji grawitacyjnej, proszę znaleźć tutaj: PN-EN 12792:2006
Wentylacja budynków - Symbole, terminologia i oznaczenia na rysunkach. Koszałki opałki Pan opowiada o "kominach w sypialniach" i "nawiewnikach w oknach". Zasady projektowania i wykonywania wentylacji w budownictwie reguluje Rozporządzenie MI w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, Dz. U. 75 z 2002, poz 690. Tam ma pan podany kierunek przepływu powietrza. A co za tym idzie, przy odrobinie wyobraźni - lokalizację pionów wentylacyjnych. Konieczność stosowania nawietrzaków (gdyż, jak sądzę, to właśnie te urządzenia miał Panna myśli nazywając je błędnie nawiewnikami) regulują
dwie normy:
PN-83/B-03430 Wentylacja w budynkach mieszkalnych zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej - Wymagania
PN-83/B-03430/Az3:2000 Wentylacja w budynkach mieszkalnych zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej - Wymagania (Zmiana Az3).
Żal, że przy swoim , jak Pan pisze 20 letnim doświadczeniu tak niewiele się Pan nauczył.
A marketing masz Pan jak ten Chińczyk z Ani Mru Mru (kopytki w sosie) - z 1500 zł zjechaliśmy na 700. Gratuluję.
No i na przyszłość, jak przywołuje Pan autorytety (J.S) z zakresu budownictwa, to sprawdź Pan, czemu nie mają uprawnień budowlanych ;)