326
326
326
305
317
328
305
317
Strefa ekspertów HVACR

jak tanio ogrzac wode bojler na prad czy moze inne wyjscie

witam serdecznie chcialbym dowiedziec sie co wyjdzi emi taniej i jak najtaniej ogrzac wode w lecie do kapania i ogolnego uzytkowania, w zimie nie ma problemu bo woda nagrzewa mi sie w bojlerze przylaczonym do CO. w lecie mam problem i nagrzewam wode na piecu elektrycznym rachunki za prad mam kosmiczne zastanwaim sie czy jak podlacze bojler do sieci to czy nei bede mial jezcze wiekszych rachunkow za prad uzytkownikow w domu jest 7 dlatego wiem ze za duzej oszczednosci i tak nie uzyskam ale chcialbym sie dowiedziec moze ssa jakies sposoby, slyczasl;em juz o taryfie nocnej ale chailbym wiecej uslyszec na ten temat opini co i ja, mam 23 lata i dopiero zac zaczynam zycie z rachunkami i szukam porady z gory wielkie dzieki, aha jesli bylby to zbiornik elektrczyny chcailbym wiedziec jakiej firmy i ile litrow na taka rodzine musialbym kupic zeby bylo jak najbardziej ekonomicznie.

POSIADAM W SWOJEJ OFERCIE PIECE O RÓZNEJ MOCY WYKORZYSTUJACE ZJAWISKO JONIZACJI DO OGRZEWANIA WODY I POMIESZCZEN . PROSZE O PODANIE ILOSCI ZUZYWANEJ WODY .
MÓJ ADRES : daxi27@wp.pl

witam ,moim zdaniem druga taryfa nie jest dobrym rozwiązaniem .wspomniana taryfa obowiązuje od godz.13 do 15 i od 22do 6 rano,więc trzeba w tym czsie włączyć bojler,należy pamiętać o tym ,że kilowat w pierwszej taryfie jest droższy od zwykłego.opłacalność tego rozwiązania jest wtedy gdy zużycie energi w IItaryfie do I jest przynajmiej 65% do 35%.pozdrawiam.

firma k.u.k kompleks podejmie dzialania w zakresie kompleksowych usług hydraulicznych tylko tel. 511677677 24h ceny stałe na hasło kuk 20%rabatu do usłyszenia!!!!!!!!!!!!!!!!

Rzeczywiscie taryfa nocna,to chyba złe rozwiązanie. Co do wielkości boilera to biorąc pod uwagę 7-osobową rodzine,myśle ze w gre wchodzą duże pojemnnosci.. Powiedzmy 100 litrów w zwyż.

Pozwalam sobie przedstawić inne rozwiązanie.

Sponsor potrzebny!
Potrzebny jest sponsor dla zakupu materiałów do instalacji fotowoltaicznej w budynku jednorodzinnym. Zapewniam koncepcje,kompletacje materiałów, budowe i uruchomienie instalacji. Możliwe jest odwzajemnienie się poprzez budowe analogicznej instalacji dla potrzeb sponsora. Szczegóły do uzgodnienia. Propozycję kierować na adres: Mirekn3@wp.pl

Pozdrawiam

P.S. Tj Inwestycja na następne 30-50 lat darmowej eksploatacji.

Witam
NA wstępie chcę powiedzieć ,że każde rozwiązanie ogrzewanie jest dobre ,lecz nie koniecznie najtańsze.Sam obecnie zajmuje się tylko elektrycznym ogrzewaniem i zaproponowałbym Panu zakup bojlera firmy Atlantic (francuskiej firmy)W Pana przypadku ,gdzie w rodzinie jest 7 osób należałoby zakupić bojler pojemności 300l(stojący)Bojler ten przy odpowiedniej automatyce ładowałby się tylko w II taryfie(tańszej energii)co w zupełności wystarcza.Błędne jest myślenie ,że bojler ten załączał by się cały czas i pobierał prąd gdyż jeśli woda nie jest wykorzystana w 100% wówczas bojler po osiągnięciu maks temp jedynie ja dogrzewa co płynnie reguluje tu termostat zainstalowany już w urządzeniu. Drugim sposobem troszkę bardziej kosztownym jest zainstalowanie kolektorów słonecznych i korzystanie z darmowej energii tymbardziej w okresie letnim :)Trzecim sposobem jest zainstalowanie elektrycznego przepływowego podgrzewacza takich firm jak Siemens,AEG,STIEBEL ELTRON(niemieckie) bądź KOSPEL(polski) .Zaletą tych podgrzewaczy jest to ,że wtedy kiedy się tylko kąpiemy lub korzystamy z ciepłej wody podgrzewacz pobiera prąd.Wadą zaś jest moc tych podgrzewaczy .W razie pytań bardzo chętnie odp bądź też pomogę przy zainstalowaniu :)
Pozdrawiam

Najtaniej na gaz.Jeżeli nie masz gazu sieciowego to najlepszy sposób butla 11kg dostępne bezproblemowo i junkers.Naprawdę się sprawdza,mam 2 butle jedna się skończy zakładam drugą itd.

A myślałeś o zainstalowaniu kolektorów słonecznych. Płacisz tylko za instalację, zaś później ogrzewasz wodę energią słoneczną.

Zobacz na stronę dobrego producenta

http://www.ergom.com/pl/katalog/Kolektory/katalog_kolektory-pol.htm

My w domu mamy bojler na prąd kupiony z http://przeplywowe.pl i nie narzekamy. Sprawnie działa, a w dodatku nie był aż tak drogi.

Jeśli to dom wolnostojący to zastosuj taki kolektor- tanio i wygodnie na sezon wiosna-lato-jesień

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.