Ja mam ten piec od 4 sezonów grzewczych i walkę prowadziłam z nim straszną. Obecnie jestem bardzo zadowolona (chyba w końcu po 4 sezonach poznałam ten piec jak jego producent :). Dom -170m bez podłogówki, grzejników mam 13, bojler 120 l z wężownicą oczywiście. Dom docieplony oprócz jednej ściany, ale to dom poniemiecki - ściana 45 cm z czerwonej cegły więc elewacja spełnia tylko rolę estetyczną. Komin mam dwuścienny stalowy izolowany 18 cm średnicy. Ustawienia: podawanie 10, przerwa w podawaniu 26, dmuchawa (9-stopniowa) na 2, klapa wentylatorta na pół otwarta. Spalanie ekogroszku z www.ekogroszek2u.pl - podajnik ok. 7-8 dni w czasie ostatnich mrozów.
A teraz coś dla osób walczących z różnymi problemami na przykładzie mojej walki:
Częste zrywanie śruby zabezpieczenia mimo czytego groszku:
1. nagar (taki brzydki czarny, twardy jak kamień osad) w palenisku - wystarczy opróżnić palenisko i zbić nagar np. śrubokrętem męża :)
2. Należy przynajmniej 2 razy w sezonie odkręcać pokrywę dołu paleniska (od strony popielnika - tam jest taka śrubka - należy ją odkręcić, zdjąć pokrywę, oczyścić. Ja o tym nie wiedziałam i w 2 sezonie grzewczym bez czyszczenia tego miejsca doszłam do tego, że syf, który zebrał się pod paleniskiem przez 2 lata zbił się mocno i śmigiełko, które porusza rotorem nie dawało rady się przez to przebić, co skutkowało zrywaniem zabezpieczenia).
-----------------------------
Nierówne palenie się groszku w palenisku (tzn. wyraźnie z jednej strony widać niespalony ekogroszek) - oznacza to, że rotor nie chodzi jak powinien i może być to spowodowane:
1. Syf pod rotorem - należy zdjąc rotor i jego obręcz i wyczyścić to solidnie :)
2. U nie poluzowała się śrubka łącząca śmiegiełko poruszające rotorem i wyniku luzu nie przepychało jak powinno - zeslizgiwało się z "zębów tego wieńca rotorowego. Na początku objawem było takie "przeskakiwanie" rotora w trakcie jego kręcenia, później podnosił się do góry i opadał z hukiem robiąc obrót niespełna 1 cm :)
U mnie skończyło się wymianą rotora - tak smiegiełko pościnało te zęby, że nie chciał już kręcić jak powinien i serwisant nakazał kupić nowy - 200 zł.
---------------------------
Więcej nie mam czasu pisać bo mój synek właśnie wyje :), ale jak chcesz coś wiedzieć to napisz - sarnao@wp.pl - może coś podpowiem.
I najważniejsze moim zdaniem podczas palenia ekogoszkiem - większy nadmuch nie oznacza lepszego ognia - wręcz przeciwnie!