Wally , wymachujesz nam przed oczami tymi swoimi filtrami jak sztandarem twierdząc że "całkowicie" , "zupełnie" i "ze 100% skutecznością". Każdy ma oczywiście prawo reklamować swoje produkty ale Wally za kogo Ty się uważasz , iż sądzisz, że będziemy Ci bezgranicznie wierzyli, zwłaszcza że już parę razy minąłeś się z prawdą (nie potrafiłeś odpowiedzieć na żaden zarzut odnośnie central Ventex) a na dodatek "zmęczyłeś się" odpowiadaniem na pytania . I teraz też piszesz że: Instytut Medycyny Wsi to "jedyny ośrodek w Polsce zajmujący się bakteriami i skutecznością filtracji tych bakterii", może jedyny, który Ty znasz. Mogę Cię zapewnić że WAT też się tym zajmuje i pewnie 10 innych ośrodków. Skuteczność filtracji 100% ? ale zbadana jaką metodą , grawimetryczną ? Być może nie wiesz ale już od dawna wszyscy projektanci i technolodzy posługują się oznaczeniami filtrów EU (EN779:1992) Powinieneś też wiedzieć, że nie ma głupich pytań są tylko głupie odpowiedzi a najgłupszą jest obrażanie pytającego bo świadczy nie tylko o małej wiedzy ale i braku elementarnej kultury osobistej. Piszesz że szukam dziury w całym , nie masz racji. Jeżeli ktoś pisze że "całkowicie" , "zupełnie" i "ze 100% skutecznością" to mam prawo mieć wątpliwości i zadawać pytania. Czasami być może mylę się , być może wyciągam zbyt daleko idące wnioski lub błędnie sugeruję się znanymi mi rozwiązaniami ale to Ty musisz mnie i innych czytelników forum przekonać że to co mówisz jest wiarygodne a nie zawsze Ci się to udaje. Co do elektrody jonizującej to Ty oczywiście nic o tym nie pisałeś ale taki napis jest na schemacie w DTR-ce , rzeczywiście ma znak "-" a nie "+". Nie rozmawiamy o skuteczności filtracji bakterii tylko dymu i zapachu i tu nadal pozostaje aktualne pytanie nr 1 (w jakich produktach spalania tytoniu siedzi zapach i czy elektrofiltr go wyłapuje) . Nie wyjaśniłeś też jaka jest skuteczność filtracji dla różnych wydajności. W DTR-ce dla filtra SFE1200 podane są parametry w zakresie przepływów od 100 do 1200 m3/h. Czy chcesz powiedzieć że skuteczność filtracji zarówno bakterii i dymu i zapachu tytoniowego 100% jest dla 1200 m3/h ? Niepotrzebnie się denerwujesz tym że napisałem o artykule "beletrystyka" (powinienem "popularno-naukowy"), doceniam Twój wkład w propagowanie wiedzy o zanieczyszczeniach ale inżynier aby coś zaprojektować musi mieć liczby wzory, tabele, wytyczne, normy i technologię. Jak zgłosi się klient co będzie chciał centralkę domkową z filtrem antyalergicznym to mu (być może) polecę Ventexa z elektrofiltrem i tylko na taki konkret przełoży się ten artykuł. Mnie osobiście razi jego niechlujstwo językowe, jakby autorowi nawet nie chciało się go przeczytać 2. raz albo dać komuś do sprawdzenia. Pozdrawiam, Gnom