Witam,
Zdemontowane urządzenie pracujące niegdyś na HCFC, jeśli zostanie przeniesione i zamontowane "na nowo" w innym miejscu, można napełnić ekologicznym zamiennikiem, np. z grupy HFC. Zamiennikami za R22 jest m.in. R404A, R407C, R410A, R507, R417A, R419A. Dobór zamiennika zależy od typu urządzenia. O dobór najlepszego zamiennika najlepiej spytać u dystrybutorów.
Ja mogę polecić trzech fundatorów Fundacji PROZON, czołowych dystrybutorów czynników chłodniczych w Polsce. Nie chcę (nie powinienem) uprawiać tu szerokiej reklamy za nich, więc jeśli ktoś ma wątpliwości które firmy są w tym szacownym gronie - proszę o kontakt. Podam namiary na działy tych firm odpowiedzialne za czynniki chłodnicze.
Zmiana czynnika z R22 na inny, z grupy HFC, może łączyć się z koniecznością przezbrojenia urządzenia. Niemniej jednak, czynniki R417A i R419A są zamiennikami typu drop-in, co oznacza (wg ich producentów), że można po prostu wypompować R22 z układu i wpuścić na jego miejsce ten czynnik, bez konieczności dokonywania jakichkolwiek zmian w urządzeniu, nawet bez zmiany oleju. O szczegóły techniczne proszę pytać u dystrybutorów.
Pozdrowienia, Michał Dobrzyński, PROZON