Witam,
Dostępność czynników chłodniczych z grupy HCFC (w tym R22) reguluje prawo unijne. Konkretnie wspominane wyżej Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady nr 2037/2000. To akt prawny nadrzędny wobec rodzimej ustawy ozonowej z 4/2004. Obowiązuje bezpośrednio we wszystkich krajach Unii, a w Polsce - od 1 maja 2004 r.
Ograniczenia w stosowaniu HCFC zapisane są (o ile dobrze pamiętam) w art. 5 Rozporządzenia 2037/2000. Nowe czynniki HCFC można używać do "serwisowania" istniejących instalacji (tj. do uzupełniania ubytków) wyłącznie do końca 2009 r. Począwszy od stycznia 2010 r. używanie nowych czynników HCFC (nawet takich kupionych w grudniu 2009) będzie nielegalne. Niemniej jednak, jeszcze przez 5 lat będzie można stosować HCFC do serwisu urządzeń ch&k, ale wyłącznie czynników pochodzących z odzysku i poddanych kompleksowej regeneracji.
Te daty są naprawdę BLISKIE. Dziś nie wiemy ile uda się zgromadzić R22 z odzysku. Jestem daleki od siania paniki, ale może się tak zdarzyć, że już w styczniu 2010 r. możemy wszyscy stanąć przed problemem niedoboru czynników HCFC. A zakup "na zapas" nic nie pomoże, bo - jak wspomniałem - stosowanie nowych czynników będzie prawnie niedopuszczalne.
Dlatego warto odpowiednio wcześniej pomyśleć o wymianie R22 na bardziej ekologiczne zamienniki z grupy HFC, bezpieczne dla warstwy ozonowej. Jest kilka zamienników typu "drop-in" za R22, tzn. czynników, których zastosowanie nie wymaga kosztownych przeróbek instalacji. Wg zapewnień producentów czynników, wystarczy odzyskać R22, ew. wymienić olej i napełnić instalację zamiennikiem "drop-in". Wszystko powinno działać, z równie dobrą wydajnością. Tego typu zamienniki "drop-in" za R22 to R417A, R419A, R422A, R422D i R423A (mam nadzieję, że nie przekręciłem literek...). O szczegóły sugeruję pytać bezpośrednio dystrybutorów czynników. Bez pseudoreklamy...
I jeszcze jedno... We wspomnianym Rozporządzeniu PeiR nr 2037/2000 zapisano harmonogram ograniczania produkcji HCFC w Europie. Od 2008 r. będzie cięcie w produkcji o 65% w stosunku do poziomu produkcji tych substancji w poprzedzających latach (rok bazowy to 1997).
Pozdrowienia,
Michał Dobrzyński
Fundacja Ochrony Warstwy Ozonowej PROZON
tel./faks: (22) 511-68-83