Krzysiek 2 . Brawo tak trzymaj! Ale co się dzieje z Krzysiem 1 i uczniem?
Dla niego i dla Was przygotowałem coś do podkreślenia wężykiem:szukaj: Czyszczenie i kontrola :
Cytat: "Kto nieostrożnie obchodzi się z ogniem lub wykracza przeciwko przepisom dotyczącym zapobiegania i zwalczania pożarów, a w szczególności ...
2. Utrudnia okresowe czyszczenie komina lub nie dokonuje bez zwłoki naprawy uszkodzeń komina i wszelkich przewodów dymowych; ....podlega karze aresztu, grzywny albo karze nagany." Oczywistym dla mnie jest, że Ustawodawca uchwalając w/w artykuł 82 nie miał na myśli właściciela, zarządcy budynku utrudniającemu samemu sobie czyszczenie komina lecz raczej właściciela zarządcę utrudniającemu okresowe czyszczenie kominów osobie posiadającej niezbędny sprzęt i kwalifikacje. Chociaż również żartobliwie możemy przyjąć, że Ustawodawca w swej mądrości i przenikliwości przewidział "schizofrenię" zarządców mistrz kominiarski
inż. Jan Budzanowski.
Trudno Krzyśkowi 1 zarzucić jednak schizofrenię, bo on się was pyta specjaliści, których wiedza zależy od kierunku wiatru!
Przy niesprawnej wentylacji stanowią potencjalne zagrożenie dla użytkowników. Konsekwencją braku sprawnej wentylacji jest:
1. Obniżenie zawartości tlenu w powietrzu z wielkości ok. 21% do około 19% - znane są z autopsji przypadki gdzie poziom był jeszcze niższy.
2. Wzrost wilgotności względnej powietrza z około 60% do wielkości bliskiej 100%.
Nadmiar dwutlenku węgla w powietrzu wywołuje uczucie zmęczenia, trudności koncentracji, obniżenie zawartości tlenu w powietrzu wpływa negatywnie na rozwój umysłowy (szczególnie dzieci), na układ naczyniowo - krążeniowy człowieka przyspieszając w sumie jego proces starzenia.
Należy jednak zwrócić uwagę na ilość tzw. powietrza higienicznego potrzebnego na jedną osobę, która wynosi również 30 m3/h. Zdecydowana większość mieszkań w tych budynkach, do przygotowywania posiłków ma zainstalowane kuchnie gazowe. Są to urządzenia grzewcze na gaz o mocy ok. 9kW, poza ciepłem emitujące do atmosfery: tlenki węgla (CO i CO2), tlenki azotu, siarki i parę wodną.
Objawy zatrucia
W początkowym okresie występują bóle, zawroty głowy, uczucie tętnienia w skroniach, osłabienie słuchu, szum w uszach, postępujące zobojętnienie, które uniemożliwia pacjentowi trzeźwą ocenę sytuacji i próby samoratowania się. Następnie pojawiają się nudności, wymioty, zaburzenia świadomości aż do śpiączki, z bezwiedne oddawaniem moczu i stolca. W miarę upływu czasu narastają objawy obrzęku mózgu: wzmożone napięcie i drżenie mięśniowe, drgawki, prężenie odmóżdżeniowe, wygórowane odruchy fizjologiczne. Odruchy patologiczne Babińskiego i Oppenheima, objaw pływających gałek ocznych i anizokoria są o zmiennym nasileniu i lateralizacji. Oddech pogłębia się i przyspiesza. Może być "maszynowy" lub typu Cheyna-Stokesa. Pojawia się szczękościsk, zaleganie wydzieliny w jamie ustnej i drogach oddechowych.
Uszkodzenie przez tlenek węgla okolic śródmózgowia powoduje zaburzenia metabolizmu węglowodanów. W centralnym układzie nerwowym osób zmarłych z powodu zatrucia CO stwierdza się zmiany anatomiczne pod postacią obrzęku mózgu, ognisk martwicy krwotocznej, rozszerzenia naczyń i licznych wybroczyn. Charakterystyczna jest obustronna martwica gałki bladej. Zmiany tego typu występują również w substancji szarej hipokampa, kory móżdżku i mózgu.
Tlenek węgla blokuje transport tlenu poprzez konkurencyjne wiązanie z atomem żelaza w cząsteczce hemu. Powinowactwo CO do hemoglobiny (Hb), ferrytyny i mioglobiny jest 200 - 300 razy większe aniżeli powinowactwo tlenu. Objawy toksycznego działania pojawiają się zwykle przy stężeniu COHb we krwi powyżej 20%.Prawie we wszystkich przypadkach ciężkich zatruć CO, przebiegających z długotrwałą utrata przytomności, ciężką kwasicą metaboliczną i powikłaniami septycznymi, występuje zespół wykrzepiania i fibrynolizy wewnątrznaczyniowej.
Krzysiu 1 ja mam nadzieję, że Ty jeszcze żyjesz! Pomimo tego co cytowałem z pisma GIS!