NIE zrozumieliśmy się. TO był koszt za urządzenie DIY. Jakbyś chciał takie kupić no to musisz zapłacić ok400-500$ /kW (urządzenie handlowe) oczywiscie i to nie jest do końca prawdą bo ta cena zależy od wielkosci urzadzenia oraz jego "ilostopniowości" czy iloefektowości" że tak powiem. Najmniejsze handlowo dostępne Yazaki kosztują w okolicach 18 000 $ za jednostkę. 35 kW chłodu. z tego co wiem musiłbyś uzbierać z 50 takich jednostek żeby uruchomili do tego linie. Seryjnie produkują 50 tonowe (1 tona = 3.5 kW) . KOszt ok 50 000$. No to tyle co tak mi przyszło do głowy.
A co to kwoty którą zamieściłem 1 raz ...te 7500$ to koszt samorobki. Takie coś robią goscie na cele badawcze (ale nie koniecznie). Najdroższa z tego wszystkiego jest automatyka i aparatura pomiarowa (przepływomierze, termometry , przetowrniki cisnienie itd, itd. A jak dyplom? projektujesz coś na papierze czy w "naturze". Z miłą chęcią przyłączyłbym sie do jakiegoś szalonego pomysłu zbudowania czegoś takiego. Oczywiscie pod okiem kogoś kto w praktyce miał z tym do czynienia (cała ta chemia...ph, jony , amoniak itd, itd)
pozdrawiam