Witam wszystkich.
Jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Wprowadziłem się do mieszkania obok którego funkcjonuje restauracja. Okazuje się, że ok 5m od mojego okna w mieszkaniu widnieje komin wentylacyjny, którym restauracja wypuszcza wszystkie spaliny ze swojego lokalu. Komin wygląda jak na zdjęciach, przez wiele lat nie był czyszczony.
Sprawa wygląda tak, że część usługowa w której jest restauracja przylega bezpośrednio do bloku, lecz są to osobne działki. Restauracja jest własnym odrębnym lokalem i spółdzielnia nie ma na nią absolutnie żadnego wpływu. Na zdjęciach znalezionych z przeszłości widać, że komina nigdy nie było i restauracja sobie sama go zamontowała. Interesują mnie 2 rzeczy:
1. Jak można się dowiedzieć, że komin został postawiony zgodnie ze wszystkimi normami? Próbowałem znaleźć coś w internecie, ale tylko widziałem, że "komin musi być kilka metrów wyżej od dachu sąsiedniego budynku". Nie znalazłem nic o granicy do działki obok czy co w przypadku, gdy obok stoi blok który dach ma ok 15 metrów wyżej niż dach restauracji. Chciałbym się dowiedzieć, czy komin został postawiony zgodnie z prawem i czy w ogóle taki komin może być w tym miejscu.
2. Z restauracji codziennie pachnie ciężkim spalonym olejem. Jest to na tyle uciążliwe, że zapach czuć codziennie w okolicach 10 - 01 w nocy. Gdzie mógłbym znaleźć jakieś zasady, do czego restauracja powinna się stosować żeby u mnie w mieszkaniu nie znalazły się ich zapachy? Niestety nie czuć pizzą, tylko samym agresywnym, nużącym i drażliwym zapachem. Już doczytałem, że uciążliwość zapachową bardzo ciężko zweryfikować, ale jest to na prawdę uciążliwe szczególnie jak chce się iść spać i w sypialni czuć zapach spalonego oleju.
Czyli pytanie sprowadza się do tego, co restauracja musi zrobić po swojej stronie, aby po prostu nie wyrzucać wszystkiego co usmażą na zewnątrz? Wiem też, że na koniec dnia kilkukrotnie zlewają grila wodą, dlatego w nocy zapach jest dużo bardziej intensywny i z komina wydobywają się wielkie pary wody z olejem. Tak w ogóle można?
Podsumowując, chciałbym się dowiedzieć dwóch rzeczy. Gdzie mogę znaleźć normy czy wytyczne co do tego, jak i gdzie ten nieszczęsny komin powinien zostać zbudowany oraz informacje co do tego, jak restauracja powinna o niego dbać poza sprowadzeniem kominiarza i podbiciem pieczątki "jeżeli jest drożność, bo nikt tego tłuszczu Panu nie wyczyści" :(