262
226
260

Wentylacja w sąsiedniej restauracji odczuwalna w mieszkaniu

Kategoria: Wentylacja grawitacyjna

Witam wszystkich.
Jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Wprowadziłem się do mieszkania obok którego funkcjonuje restauracja. Okazuje się, że ok 5m od mojego okna w mieszkaniu widnieje komin wentylacyjny, którym restauracja wypuszcza wszystkie spaliny ze swojego lokalu. Komin wygląda jak na zdjęciach, przez wiele lat nie był czyszczony.
Sprawa wygląda tak, że część usługowa w której jest restauracja przylega bezpośrednio do bloku, lecz są to osobne działki. Restauracja jest własnym odrębnym lokalem i spółdzielnia nie ma na nią absolutnie żadnego wpływu. Na zdjęciach znalezionych z przeszłości widać, że komina nigdy nie było i restauracja sobie sama go zamontowała. Interesują mnie 2 rzeczy:
1. Jak można się dowiedzieć, że komin został postawiony zgodnie ze wszystkimi normami? Próbowałem znaleźć coś w internecie, ale tylko widziałem, że "komin musi być kilka metrów wyżej od dachu sąsiedniego budynku". Nie znalazłem nic o granicy do działki obok czy co w przypadku, gdy obok stoi blok który dach ma ok 15 metrów wyżej niż dach restauracji. Chciałbym się dowiedzieć, czy komin został postawiony zgodnie z prawem i czy w ogóle taki komin może być w tym miejscu.
2. Z restauracji codziennie pachnie ciężkim spalonym olejem. Jest to na tyle uciążliwe, że zapach czuć codziennie w okolicach 10 - 01 w nocy. Gdzie mógłbym znaleźć jakieś zasady, do czego restauracja powinna się stosować żeby u mnie w mieszkaniu nie znalazły się ich zapachy? Niestety nie czuć pizzą, tylko samym agresywnym, nużącym i drażliwym zapachem. Już doczytałem, że uciążliwość zapachową bardzo ciężko zweryfikować, ale jest to na prawdę uciążliwe szczególnie jak chce się iść spać i w sypialni czuć zapach spalonego oleju.
Czyli pytanie sprowadza się do tego, co restauracja musi zrobić po swojej stronie, aby po prostu nie wyrzucać wszystkiego co usmażą na zewnątrz? Wiem też, że na koniec dnia kilkukrotnie zlewają grila wodą, dlatego w nocy zapach jest dużo bardziej intensywny i z komina wydobywają się wielkie pary wody z olejem. Tak w ogóle można?

Podsumowując, chciałbym się dowiedzieć dwóch rzeczy. Gdzie mogę znaleźć normy czy wytyczne co do tego, jak i gdzie ten nieszczęsny komin powinien zostać zbudowany oraz informacje co do tego, jak restauracja powinna o niego dbać poza sprowadzeniem kominiarza i podbiciem pieczątki "jeżeli jest drożność, bo nikt tego tłuszczu Panu nie wyczyści" :(

Zdjęcia

PXL_20220421_171113653.jpg
PXL_20220421_171128171.jpg
PXL_20220421_171243714.MP.jpg
PXL_20220421_171258227.jpg
PXL_20220421_171302384.jpg
PXL_20220421_171308412.jpg
PXL_20220421_171315694.MP.jpg
PXL_20220421_171323281.jpg
PXL_20220421_171351188.jpg
PXL_20220421_171357039.jpg
PXL_20220421_171402349.jpg
PXL_20220421_171410045.jpg

Sposób wyprowadzania wylotów kominowych wentylacji grawitacyjnej oraz wyrzutni wentylacji mechanicznej na przykład obsługującej okapy Rest restauracyjne wynika z treści zawartych w projekcie technicznym który to projekt każdorazowo jest podstawą do montażu tego typu instalacji. Projekt natomiast powinien być sporządzony m.in.: zgodnie z wymaganiami Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, tekst jednolity Dz. U. 2022 poz. 1225.
§ 152. ust. 5. Powietrze wywiewane z budynków lub pomieszczeń, zanieczyszczone w stopniu przekraczającym wymagania określone w przepisach odrębnych, dotyczących dopuszczalnych rodzajów i ilości substancji zanieczyszczających powietrze zewnętrzne, powinno być oczyszczone przed wprowadzeniem do atmosfery.
6. Wyrzutnie powietrza w instalacjach wentylacji i klimatyzacji powinny być zabezpieczone przed opadami atmosferycznymi i działaniem wiatru oraz być zlokalizowane w miejscach umożliwiających odprowadzenie wywiewanego powietrza bez powodowania zagrożenia zdrowia użytkowników budynku i ludzi w jego otoczeniu oraz wywierania szkodliwego wpływu na budynek.
12. Odległość wyrzutni dachowych, mierząc w rzucie poziomym, nie powinna być mniejsza niż 3 m od:
1) krawędzi dachu, poniżej której znajdują się okna;
2) najbliższej krawędzi okna w połaci dachu;
3) najbliższej krawędzi okna w ścianie ponad dachem.
13. Jeżeli odległość, o której mowa w ust. 12 pkt 2 i 3, wynosi od 3 m do 10 m, dolna krawędź wyrzutni powinna znajdować się co najmniej 1 m ponad najwyższą krawędzią okna.
14. W przypadku usuwania przez wyrzutnię dachową powietrza zawierającego zanieczyszczenia szkodliwe dla zdrowia lub uciążliwe zapachy, z zastrzeżeniem ust. 5, odległości, o których mowa w ust. 12 i 13, należy zwiększyć o 100%.

Zastosowanie może mieć również:
Art. 144. Kodeksu Cywilnego
Właściciel nieruchomości powinien przy wykonywaniu swego prawa powstrzymywać się od działań, które by zakłócały korzystanie z nieruchomości sąsiednich ponad przeciętną miarę, wynikającą ze społeczno-gospodarczego przeznaczenia nieruchomości i stosunków miejscowych.

W sytuacji, gdy nadmierne/uciążliwe zapachy pochodzące z nieruchomości sąsiada zakłócają spokój innych właścicieli mieszkań, stanowi zabronioną immisję, której można się sprzeciwić i żądać jej zaniechania. Opisana sytuacja może stanowić podstawę do wystosowania do sąsiada określonych roszczeń. W przypadku odmowy spełnienia obowiązków przez sąsiada, można wystąpić z roszczeniem na drogę postępowania sądowego.

Zobacz również

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.