Posiadacze kominków co sezon stają przed dylematem, z oferty którego sprzedawcy opału skorzystać, aby wyjść na tym jak najlepiej. Kupując drewno do kominka, warto wziąć pod uwagę nie tylko jego cenę, ale i parametry. Jak to często bywa, w dalszej perspektywie lepsza jakość produktu przekłada się na oszczędności w portfelu. Duże znaczenie ma w tym przypadku kaloryczność drewna, ale co ona właściwie oznacza?

drewno do spalenia
Wybór drewna o dużej kaloryczności pomoże nam oszczędzić sporo pieniędzy

Wartość opałowa drewna

Chcąc w najprostszy sposób wyjaśnić, czym jest kaloryczność drewna, należałoby powiedzieć, że jest to parametr informujący o jego wydajności. Wskazuje, ile energii można uzyskać podczas całkowitego spalania określonej jego masy i najczęściej wyrażany jest w jednostce kwh/mp (kilowatogodzina na metr przestrzenny). Im ten wskaźnik wyższy, tym materiał oddaje więcej ciepła. To z kolei przekłada się na mniejszą ilość paliwa potrzebnego do ogrzania domu.

Przed zakupem warto zwrócić uwagę na kilka czynników, od których może zależeć właściwa wartość energetyczna, zwłaszcza że ich konsekwencją ostatecznie jest także cena drewna opałowego. Jeżeli dobrze wybierzemy drzewo do kominka, nie będziemy musieli martwić się także nadmiarem dymu czy strzelającymi iskrami.

Jakie drewno do kominka jest najlepsze?

Pomiędzy poszczególnymi gatunkami drewna można zauważyć znaczące różnice, które przekładają się na ich charakterystykę, a nasze korzyści. Dlatego to, które znajdzie się w naszym kominku, powinno pochodzić przede wszystkim z drzew liściastych.

Iglaki, pomimo stosunkowo wysokiej kaloryczności, nie są zalecane. Zawierają one żywicę, przez co podczas palenia produkowana są m.in. sadza, smoła oraz duże ilości dymu. Wytworzone substancje sprawią nam dużo trudności podczas czyszczenia szyby kominka i całego wkładu, jak również mogą negatywnie oddziaływać na przewody kominowe. Wadą tego rodzaju drewna jest także szybkie, gwałtowne spalanie, które dalekie jest od idealnego obrazu spokojnie żarzącego się paleniska.

Pośród cech wyróżniających dobre drzewo do kominka, wymienić należy gęstość – im twardsze, tym większa jego kaloryczność. Dlatego też najcenniejsze drzewo na opał to grab, który spala się powoli i produkuje przy tym dużo energii – ok. 2200 kwh/mp. Pod tym względem doskonale wypadają też m.in. buk, dąb, jesion i akacja (ok. 2100 kwh/mp), a w następnej kolejności brzoza, klon oraz wiąz (ok. 1900 kwh/m). Takie gatunki jak np. lipa czy topola są dużo lżejsze i mają mniejszą wartość opałową, co odzwierciedla też ich niższa cena. W wyborze odpowiedniego gatunku na opał pomóc może poniższa tabela kaloryczności drewna.

Gatunek Wartość opałowa KWh/mp
Grab 2200
Buk 2100
Dąb 2100
Jesion 2100
Brzoza 1900
Klon 1900
Modrzew 
1700
Sosna 1700
Świerk 1600
Olcha 1500
Jodła 1500

Tabela kaloryczności drewna dla przykładowych gatunków

Niezwykle istotną kwestią jest także wilgotność drewna. Zawartość wody nie może przekraczać 20%, a najlepiej, gdy nie wynosi więcej niż 15%. Aby osiągnąć ten poziom, konieczne jest długie sezonowanie – średnio trwa ono dwa lata. Suche drewno pali się wolno oraz jest zdecydowanie bardziej kaloryczne, nawet dwukrotnie w porównaniu do świeżo ściętego. Przy jego spalaniu produkowanych jest też mniej sadzy i dymu. To ważne względu na aspekty praktyczne, jak i ekologiczne. Poza tym zgodnie z obowiązującą prawem, palenie mokrym drewnem może zostać ukarane mandatem.


Komentarze

  • Kalkulator kaloryczności drewna

    Według tej tabeli, lepiej kupić 10mp grabu, niż 14mp jodły, dobrze liczę?