Poszukuję informacji (do pracy dyplomowej) jakie jest wymagane oświetlenie w zakładach gastronomicznych (w sali konsumentów, kuchni itp)
(Bo te normy takie drogie....)
Poszukuję informacji (do pracy dyplomowej) jakie jest wymagane oświetlenie w zakładach gastronomicznych (w sali konsumentów, kuchni itp)
(Bo te normy takie drogie....)
W restauracjach 8-12[W/m2], kuchnia 10-30 [W/m2] jeśli w pomieszczeniu będą przebywać kobiety i mężczyźni to trzeba to pomniejszyć o 10%
hehhehehe - Sebastianie, z tego wynika, że oświetlenie jest damskie i męskie :). A tak na serio - NORMY - określają ilości obliczeniowe luxów - i stąd trzeba obliczyć zyski ciepła (w zależności jakie będzie oświetlenie, typ opraw i jak zamontowane ect.) - myślę, że musisz sobie przyjąc "coś" (skoro nie masz projektu inst. elektr.) - a najlepiej z takiej zgrabnej tabelki z Recknagla. pozro.
Sorki. W kiedy pisałem mojego posta akurat liczyłem zyski ciepła od ludzi i z rozkojarzenia wpisałem w poscie taka głupotę. ale pierwsze dane są ok.można założyć ilość wat zainstalowanego w obiekcie na podstawie wymagań które podałem ( szacowane w W/m2). dane znleźć mozna w broszurce "Wentylacja - materiały pomocnicze" firmy SYSTEMAIR (do zamówienia na tej stronia) w broszurceZnając ilość mocy zainstalowanej łatwo obliczyc zyski ciepła od oswietlenia. pozdrawiam
Przeejżyj książke Malickiego:kklimatyzacja i wentylacja- tam podane są wzory i tabelki określające, co ,gzdie i ile.
Tematy na forum