Dobry to może będę za kilka/kilkanaście lat:) Ale jak mam projekt wykonawczy, to montaż idzie mi nie najgorzej, tzn. praktycznie nie mam problemów z tym tematem i potrafię wykonać instalację na podstawie projektu.
Załamują mnie Ci studenci. Co chcesz w życiu robić ? Co tak naprawdę potrafisz ?
Montaż czego idzie Ci dobrze ? Rury spiro pod sufitem ? Spawania acetylen/tlen rur stalowych do c.o. i gazu, a może automatyki do centrali czy kotłów gazowych w kaskadzie; splicika na ścianie ?
Po co kończyłeś studia jeśli chcesz składać instalacje ?
od tego są monterzy, spawacze, instalatorzy - i tu stawki są raczej niskie bo takie jest życie.
Kolejna grupa wyżej to serwisanci, automatycy, elektrotechnicy itd - Ci którzy potrafią czytać schematy, zdiagnozować awarię i usunąć - muszą myśleć, rozumieć pracę urządzeń i mieć smykałkę do serwisu - płace wyższe.
Kolejna grupa - to Ci którzy sprzedają instalację w szerokim tego słowa znaczeniu (pozyskanie klienta, projekt, weryfikacja, kompletacja, nadzór, faktura) - zazwyczaj to szefowie firm, inżynierowie sprzedaży, handlowcy.
Tu pieniądze są największe bo trzeba rozumieć co, a niekoniecznie jak i żadnemu z tych ludzi montaż instalacji nie idzie bynajmniej nie najgorzej.
Kim ty chcesz zostać ?
Ostatnio poleciłem takiego inżyniera znajomemu z firmy zagranicznego producenta. Inż. był zdesperowany pracą za 1200 zł i chciał się przyjąć do nas jako monter instalacji.
Mógł zostać inżynierem sprzedaży dużego producenta urządzeń grzewczych, wentylacyjnych i klimatyzacyjnych.
Skończył kierunek maszyny i urządzenia chłodnicze czy coś takiego, praca magisterska z jakiejś pompy ciepła i solarów.
Na rozmowie kwalifikacyjnej nie potrafił przeczytać schematu hydraulicznego kotła.
Aktualny system rozwalił szkolnictwo zawodowe i stworzył całe tabuny inżynierów. W większości marnych. Po co ?????? Żeby pracowali jako instalatorzy ????
Jeśli jesteś naprawdę dobry to szukaj pracy projektowej, handlowej, koncepcyjnej, na produkcji urządzeń w dużych firmach z działami technicznymi, serwisem itd.
jak chcesz pracować w wykonawstwie za 2-3K to zrób kursy spawacza, uprawnienia SEP, praca na wysokości, jeszcze jakieś inne PE, SRE itd.
Tylko po cholerę kończyłeś studia ?????
Zgadzam się z pana zdaniem, i właśnie chciałbym w przyszłości zająć się projektowaniem instalacji grzewczych i wentylacji, jednak wydaje mi się, że po studiach dobrze było by trochę popracować przy montażu, żeby lepiej zapoznać się z tematem. Większość studentów projektuje instalacje, tak naprawdę nie wiedząc w ogóle jak wyglądają wykorzystywane urządzenia czy chociażby armatura. Znają tylko symbol, bo to było na wykładzie. Są oczywiście wyjątki, czyli osoby, które poza wykładami miały jakiś kontakt z zawodem i napewno potrafią lepiej zaprojektować dany obiekt niż osoby, które znają tylko teorię z książek.