Witam, mam taki przypadek w chłodni z ciastem temp. wewnatrz ok 3 C i na suficie wykrapla sie woda. Co moze być przyczyną? jak tego sie pozbyć??
Witam, mam taki przypadek w chłodni z ciastem temp. wewnatrz ok 3 C i na suficie wykrapla sie woda. Co moze być przyczyną? jak tego sie pozbyć??
żle zaizolowana chłodnia od góry, sprawdź
Co! Przecież nawet na czystej blasze bez żadnej izolacji, jak na zewnatrz jest +10 st a w chłodni +3 to woda się nie wykropli!! Jerry!
To nie wykraplanie a przeciekanie! Dach ci kolego cieknie.
Komora najprawopodobniej źle złożona bez butylowych uszczelniaczy. Jedyna rada to zdjąć sufit i złożyć go jeszcze raz z wypełnieniem zamków płyty warstwowej uszczelniaczem.
Jeszcze nie widziałem tej chłodni ale klient do mnie dzwonil bo juz 2 razy spadł mu cały sufit. Komora jest wewnatrz pomieszczenia wiec raczj jest niemozliwe przeciekanie z zewnatrz. Poprzednie sufity wykonane byly ze styropianu i z płyt kat-gips. w tej chwili jest ponoć ze styropianu i Blachy aluminowej i tez wisza krople wody..
Jeśli nie jest to wina izolacji chłodni to może być wina dużej ilości wprowadzonego ciepłego towaru ( zwiększone parowanie w momencie różnicy temperatur przejściowych). Wcześniej strop mógł wchłaniać zwiększoną wilgotność teraz blach stoi na drodze. Proponuje kontakt ze specjalistami od osuszania chłodni.
Jak się woda na "cieplejszym" wykrapla, to niech szef kasę zaległą wypłaci i przestaną polewać.
skraplanie jezeli jest blisko chłodnicy to oznacza za długi czas odszraniania i parujaca woda osadza sie na suficie i nie koniecznie musi on byc dziurawy
skraplanie jezeli jest blisko chłodnicy to oznacza za długi czas odszraniania i parujaca woda osadza sie na suficie i nie koniecznie musi on byc dziurawy
To byłby cud! No ale co jakiś czas gdzieś , coś się pojawia.
nie widze tu cudów tylko normalne zjawisko fizyczne
jakie zjawisko? przecież sufit jest cieplejszy od powietrza, to jakie, to jest zjawisko? fizyczne? możesz to rozwinąć, bo tego zjawiska nie znam.
Tematy na forum