Jest mi niezmiernie miło, że ktoś (szkoda, że nawet bez nick'a) uważa mnie za autorytet, niestety nie mam zdania co do sensowności stosowania takich rozwiązań (chyba mogę nie mieć ?). Rozumiem, że takie nawiewniki są przeznaczone do stosowania w obiektach nieprzemysłowych (np biura, mieszkania itp) Powstaje pytanie jaka jest charakterystyka sterowania otwarciem nawiewników tzn. przy jakiej wilgotności powietrza jest całkowicie otwarty a przy jakiej zamknięty. No i oczywiście jak zauważył to Flex jakie właściwie powietrze mierzy. Nie wiem gdzie znajduje się element pomiarowy i czy jest wystarczająco odseparowany od powietrza nawiewanego (bo nie je mamy mierzyć), jest to pytanie do producenta , które śmiało możemy postawić na forum. Ponadto: Wilgotność względna w pomieszczeniach może się znacznie różnić w zależności od bardzo wielu czynników (nie tylko od ilości osób) a poczucie komfortu jest duże dla szerokiego zakresu wilgotności i nie jestem pewien czy taki nawiewnik będzie dobrze działał w absolutnie wszystkich warunkach (znam domki jednorodzinne gdzie w zimie wilgotność względna wynosi 35% i takie gdzie jest 60% nawet jak nie ma tam ludzi). Powstaje też pytanie o ile zwiększy się dopływ powietrza gdy nawiewnik się otworzy. Pewnie zależy to od podciśnienia wytworzonego poprzez wentylację grawitacyjną. Jak działa (lub raczej nie działa) wentylacja grawitacyjna to chyba wiecie. Co do wykraplania gdy powietrze b. zimne miesza się z powietrzem ciepłym i wilgotnym może dojść do przecięcia krzywej nasycenia i wykroplenia wilgoci ale to nie zależy od tego czy szczelina jest higrosterowalna czy nie. Stężenie CO2 i zapachy zależą głównie od ilości osób przebywających w pomieszczeniu. Wiemy również, że my jako użytkownicy mamy tendencję do uszczelniania pomieszczeń ze względów ekonomicznych, a nie każdego stać i nie każdy ma techniczne możliwości aby zamontować sobie centralkę Ventex z odzyskiem ciepła a więc może to jest jakieś wyjście choć z pewnością niedoskonałe. Czekam na wyjaśnienia producenta choć wątpię że jest jeden jedyny na świecie. Z poważaniem. Gnom