310
313
305
Strefa ekspertów HVACR

Wentylacja restauracji

Witam.
Jestem w trakcie uruchamiania restauracji. W sumie 160 m2 parteru + 60 m2 piwnicy (magazyn, socjal). Stoję teraz przed problemem wentylacji. Czytając forum zacząłem zastanawiać się nad koniecznością montowania wentylacji wraz z odzyskiem ciepła dla całego lokalu. Otóż część lokalu będzie wydzielona i zamknięta na imprezy (45m2, jedno prostokątne pomieszczenie), pozostała część ma funkcjonować jako restauracja z otwartą kuchnią. Chcę jeśli to możliwe zredukować koszty wentylacji, nie chcę jednak z powodu niewielkiej oszczędności czegoś popsuć. Proszę o radę jak to rozwiązać. Zastanawiam się nad założeniem centrali z odzyskiem ciepła dla restauracji i dodatkowej niezależnej wentylacji dla części bankietowej (załączanej jedynie na imprezy). Czy to dobre rozwiązanie?
Pozdrawiam, ac.

Rada: zatrudnij projektanta i mu zapłać - to jego zawód.
Ciekawe czy Ty wyjaśniłbyś wszystkim tu zgromadzonym jak założyć, prowadzić i zarobić na restauraji. Dlaczego więc oczekujesz tego od nas?

Oj Panie ":)" Pan arfi chce po prostu zaoszczedzic. Czy mozna mu sie dziwic? Kazdy chce zaoszczedzic. Jednak sadze, ze na niektorych rzeczach Panie arfi nie da sie zaoszczedzic. Wiem ze zwraca sie pan z porada i porada jaka pan ":)" dal jest najbardziej sluszna. Inaczej mowiac ktos to panu zamontuje. Pozniej bedzie pan sie z wykonawca bil? Bez projektu raczej nie bedzie pan mial szans wygrac przed sadem. Wykonawca cos sknoci i pan nawet o tym nie bedzie wiedzial. Jednak jesli stoi Pan przed dylematem "albo sam sobie zrobi albo nie bedzie" to proponowalbym raczej klimatyzacje niz wentylacje. Wentylacja przy bardzo rozgrzanym parkiecie niezbyt wiele da a prosze mi uwierzyc mozna jajo zniesc jak sie siedzi w goracym pomieszczeniu gdzie np ludzie jeszcze tancza wiec dodatkowo sa masakrycznei duze zyski ciepla. Restauracja z otwarta kuchnia? Dosyc ekstrawaganckie rozwiazanie. Na pewno bedzie pan musial pomyslec nad jakims miejscowym wentylatorem. No i teraz sie pojawia problem projektowy >> gdzie jaka wentylacja, jak rozprowadzic kanaly, gdzie dac nawiewniki itd. Z tym pan tez sobie chce poradzic? To juz raczej projektowe zagadnienie a nie inwestorskie wiec tez kieruje do jakiegos projektanta ktory wykona projekt (radze spisac umowe i spisac wymagane parametry !!).

Witam.
Nie do końca mnie rozumiecie. Ja nie rozważam konieczności założenia wentylacji, klimy itd. a jedynie zastanawiam się czy zakłądać rekuperator. Jeśli tak, to czy dla całości obiektu, czy tylko dla części restauracyjnej. Co zaś tyczy się projektu, jako najbardziej wtajemniczeni wiecie z pewnością, że żaden szanujący się sanepid nie dopuści do otwarcia lokalu bez projektu z uzgodnieniami, sprawdzenia skuteczności itd. Fora internetowe zwykle służą pomocą nieznającym się na rzeczy. Jeśli ktoś z Państwa pragnie otworzyć restaurację, znam kilka osób od uruchamiania podobnych inwestycji. W rezie czego służę kontaktami.
Pozdrawiam ac.

No dobrze a wiec przyjmijmy ze bedzie 5 wymian to bedzie 160x3mx5 wymian to bedzie 2400 m3/h a na dol to 60x3mx5 to jakies 900 m3/h. Oczywiscie ilosc wymian bedzie zalezala od dokladnych obliczen cieplnych a wiec przyjalem tak +/-. Normy kaza dawac rekuperator od 10.000 a wiec 2400 to nie jest narzucone jakos. Razem to 3300 m3/h. Hmm ja bym dal rekuperator.

Witam.
Według wstępnego projektu (do akceptacji) mam na górę 2700 m3/h oraz 200 w części piwnicznej (magazyn głównie). Z tego co czytałem na forum mało efektywne (może raczej zbyt kosztowne) jest odzyskiwanie ciepła z okapów kuchennych - mimo największego wydatku ciepła wiąże się z ciągłym czyszczeniem (?) filtrów rekuperatora. Wedle projektu rekuperator zaoszczędzi mi ok. 22 kW energii niezbędnej do ogrzania wdmuchiwanego powietrza (przy rekuperacji grzałki 18 kW, bez 40 kW). Zakładając jednak, że wentylacja nie będzie działać na full przez większość dnia pracy (szczególnie salka bankietowa) jak szybko może zwrócić mi się spory jednak koszt rekuperatora i czy wobec tego jest sens jego instalacji? Poprawcie mój tok rozumowania, jeśli jest błędny :)
Pozdrawiam, ac.

błędne rozumowanie polega na traktowaniu rekuperacji jako dużego kosztu. Zastanów się: Moduł rekuperacyjnych do centrali o wydajności 2500m3/h to koszt może 2000 zł - czy to dużo skoro oszczędza Ci 20 kW ?
No to przeliczmy w uproszczeniu przy założeniu pracy przez 12h/dobę i podgrzewie grzałkami elektrycznymi
E=(20/40)*4000*12*0,4=9600 zł
No więc chyba warto, albo?

oczywiście to oszczędności w skali roku kalendarzowego :)

Wnioski: zatrudnij projetanta, zaufaj mu i zapłać :)

Ale zanim zatrudnisz, poproś o podobne obiekty które zrealizował a nastepnie pojedż tam w trakcie imprezy np wesela i zobacz czy sam chciałbyś być na takim weselu

Ja jeszcze proponowalbym sie skontaktowac z jakims przedstawicielem handlowym central wentylacyjnych. Oczywiscie bedzie ci z calych sil wciskac rekuperacje ale jak go poprosisz o dokladnie obliczenie zyskow to tez wyliczy. A hmm jakiegos vbw, vts albo cos takiego.

Witam!!
Ja zgłosiłem się do firmy grupa Alfred Moll i zrobili mi za friko schemat instalacji z wyliczeniami cieplnymi, wyceną instalacji i wyceną montażu. Dostałem kilka propozycji dotyczących okapów i kilka wariantów klimy. Trzeba być świadomym, że wentylację można zrobić za niewielkie pieniądze ale jest ona dość droga w eksplowatacji. Ja zdecydowałem się na 4 niezależne systemy wentylacji (jeden z odzyskiem ciepła) + klimę

No dobrze a wiec przyjmijmy ze bedzie 5 wymian to bedzie 160x3mx5 wymian to bedzie 2400 m3/h a na dol to 60x3mx5 to jakies 900 m3/h. Oczywiscie ilosc wymian bedzie zalezala od dokladnych obliczen cieplnych a wiec przyjalem tak +/-. Normy kaza dawac rekuperator od 10.000 a wiec 2400 to nie jest narzucone jakos. Razem to 3300 m3/h. Hmm ja bym dal rekuperator.
Błąd normy mówią że rekuperacja jest obowiązakowa od 2 000 m3/h . Aktualne od 01.01.2009 poza tym jak chcesz oszczędzić to raczej policz sobie ilości osób przewbywających jednocześńie w pomieszczeniu i przyjmij odpowiednie wartości powietrza na osobę. To będą takie minima higieniczne i będziesz miał sanepid z głowy a awentylacja będzie działała. Razem z wentylacja koeniczna będzie klimatzyacją bo samą wentylacją nie załatwisz komfortu a w restauracj to dość ważne.
CO to za budynek? Jakas kamienica ? CO jest ponad restauracją? Chodzi mi o szachty wentylacyjen ktorych bedziesz musiał użyć do wentylacji. może sięokazać ze sa za małe do takich ilości powietrza a wtedy będzie mały problem. No i oczywiście jak się podłaczysz do tych szachtów czy nie będziesz smordził lokatorom nad restauracją :) trzeba będzie rękaw założć ale to z kominiarzem ustalisz.
A c do projektanta to tak, jak najbardziej koniecznie i bezwzględnie. Jak byś chciał to mogę taki projekt zrobić :):)

zapraszam - na mojej stronie wszystko wiadomo, i ktoś tu miał rację - potrzebny jest projektant z głową. wentylacja (zwłaszcza dobra wentylacja kuchni) wpłynie na wielkość kotłowni, za tym idzie zużycie gazu, prądu, itp. wszystko warto dobrze zbilansować, przemyśleć realne obciążenie obiektu i tak dalej... i jeszcze jedno... wentylacja jest na tyle niewdzięczna, że jak jest dobra - to o niej się nie mówi. a jak jes do d.... to od razu wszystko wiadomo. goście nic nie zapamiętają, poza odorami i duchotą. przestrzegam przed "fachowcami" wykonawcami, którzy czasem coś zaproponują, (pal sześć że bez projektu, ale nierzadko niezgodnie z przepisami. lub będą chcieli zaoszczędzić i rzucić dobrą cenę, a nie wskażą klientowi konsekwencji oszczędnośći). dobrze wypośrodkować wielkość układu i potraktować inwestycję globalnie, nie tylko wentylację, a restauracja to poważny obiekt - sanepid, bhp itp. kontakt na stronie jest - zapraszam (wykonanie też wchodzi w grę)

...no i oczywiście nie liczy się z powierzchni lub kubatury, ale z realnego bilansu zysków ciepła w pomieszczeniach, ilości osób itp, itd. (-> projektant)

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.