Witam
Jestem zainteresowany założeniem wentylacji mechanicznej z rekuperatorem (myślałem o przeciwprądowym) z gruntowym wymiennikiem ciepła.
Dom ma być ok. 200m2, ogrzewany gazem, zbudowany jako energooszczędny i "inteligentny", działka około 2000m2. Kominek ma być jedynie "okazyjnym" źródłem ciepła dla parteru.
Z tego co wiem kominek musi być z "zamkniętą komorą spalania" a wyciąg kuchenny oddzielony od systemu wentylacji (proszę o ewentualne poprawki).
Mam wątpliwości jeśli chodzi o ryzyko rozwoju drobnoustrojów w przewodach wentylacyjnych - właściwie wątpliwości ma jeden z głównych inwestorów czyli mój Teść ;)
Proszę o pomoc w postaci mocnych argumentów do dyskusji jeśli chodzi o wentylację z rekuperacją i gwc:
- czy tego typu zestaw ma uzasadnienie ekonomiczne?
- ile to może kosztować?
- ile orientacyjnie może trwać amortyzacaja - rok, 10 lat, 30 lat ;)?
- czy wentylacja grawitacyjna ma jakąś przewagę nad mechaniczną z rekuperacją?
- czy realne jest zagrożenie zdrowia drobnoustrojami mnożącymi się w przewodach wentylacyjnych (jak np. Legionellą w klimatyzacjach)?
- jak wygląda czyszczenie wentylacji mechanicznej i grawitacyjnej (koszty, czy to wogóle się stosuje itd.)
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Remek
P.S. Mój Teść jest z tzw. "branży" więc jeśli odwiedza to Forum to ... pozdrawiam i zapraszam do dyskusji.