Witam.
Jestem w końcowym etapie budowy domu jednorodzinnego według projektu Inwestprojekt W-0150. Jest to budynek podpiwniczony , posiadający poddasze użytkowe. Powierzchnia całkowita bydynku 211 mm, kubatura 647 mmm. Budynek wykonałem w technologii tradycyjnej z materiałów ceramicznych, ściany zewnętrzne trójwarstwowe w środku 10 cm styropianu. Stropy ceramiczne z izolacją. Ściany podpiwniczenia i posadzka posiada izolację styropian 6 cm.
Zainastalowałem system c.o. i przygotowania c.w.u. w oparciu o kocioł gazowy 1-funkcyjny z otwartą komorą spalania i zasobnik 100l. Dodatowym źródłem ciepła ma być kominek w salonie z wkładem 12kW i rozprowadzeniem grawitacyjnym do 2 pomieszczeń na podaszu. Kotłownia jest w wydzielonym pomieszczeniu spełniającym wymogi formalne w podpiwniczeniu. Do zasilania kotła i kominka wykonałem czerpnie zewnętrzne z przysłoną rurą PCV 110. Projektant przewidział dla tego budynku wentylację grawitacyną z dwóch łazienek, kuchni, garażu i kotłowni. W kuchni mam zamiar zainstalować wyciąg mechaniczny z przebiciem za ścianę budynku. Kominy wentylacyjne w ilości 2 szt. są zlokalizowane przy ścianach zewnętrznych i ich wysokość to 9 m i 8 m. Stolarka okienna i drzwiowa jest szczelna. Budynek jest zlokalizowany na dużej działce w terenie otwartym. Nie uruchamiałem jeszcze ogrzewania.
Moje pytania są następujące.
1. Czy opisana wentylacja grawitacyjnea zapewni prawidłową wymianę powietrza w budynku? Mam odebrany obiekt przez uprawnionego kominiarza.
2. Czy na tym etapie i dla tego obiektu jest uzasadniona względami ekonomicznymi lub innymi istotnymi zmiana sposobu wentylacji grawitacyjnej na mechaniczną z odzyskiem ciepła?
3. Czy przy wentlacji wymuszonej n/w można wykorzystać istniejące otwory wentylacji grawitacyjnej z łazienek, kuchni lub garażu.
4. Gdzie można znaleść informację i systemach wentylacji mechanicznej n/w i dobrych rozwiązaniach. Producent, projektant, centrala, ceny urządzeń.
5. Czy istniejący kominek z rozprowadzeniem grawitacyjnym nie będzie przeciwwskazaniem dla wentylacji mechanicznej i czy można część gorącgo powietrza podpiąć do centrali wentylacyjnej?
4. W niedługim czasie zamierzam wykonać ułożenie podłóg drewnianych na legarach na parterze i poddaszu i czy mogę istniejącą nad stropem przestrzeń około 7 cm. wykorzystać do celów zwiazanych z wentylacją mechaniczną ( ułożenie rozprowadzeń lub kabli sterujących).Czy raczej tego się nie robi?
Chce zaznaczyć, że nie jestem z branży budowlanej i wentylacyjnej i pomocy w rozwiązaniu tych kwestii zmuszony jestem szukać u osób z doświadczeniem zawodowym. Niestety projektanci budynków nie chcą przystosować sie do nowych wymagań.
Za pomoc z góry dziękuję.