No to widzę że sa ludzie, którzy to rozumieją, osobiście naprawiam INVERTERY i żadna automatyka nie stanowi kłopotu, dorabiam do układów BMS wizualizacje, wpinamy w to iPod i takich prostych rzeczy jak takie uprawnienia nie może zrobić Technik Elektryk ?, przecież wykonuje zgodnie z projektem !!?
Z tego co mam do czynienia to widzę że niejeden "chłodnik" zamontuje coś, ale żeby tak wyśrubować to coś na maxa to już jest kłopot, a specjaliści od instalacji sanitarnych to nawet nie wiedzą jak sobie poradzić z nowoczesnymi centralami, to zgroza, ale widzę że chyba zrobimy tak że w firmie będzie 1/8 etatu z takimi uprawnieniami i już. O to nasze polskie prawo !!! o zgrozo !!! Dla niektórych prąd zmienny a przemienny to to samo !
Studia w tym zakresie - właśnie zatrudniłem osobę - dobrze że jest chętna bo wiedza …. . Znajomość zagadnień - zerowa, ale cóż dochodzę do wniosku jak i moi znajomi, iż pracownika należy sobie wychować i wyszkolić.
Dobrze że teraz rozruchy to wykonują serwisy producenta bo chyba nic by nie dało się uruchomić, powinni wprowadzić tak jak w innych urządzanych z którymi mam do czynienia blokady serwisowe - może wtedy domowi specjaliści od instalacji sanitarnych nie mogli by uruchomić nawet małego klimatyzatora :)