Archie się nawrócił!? Gratuluję. Kominiarczyku mogę Ci wysłać rozmowę z kominiarzem ( MP4). Zapewniam Cię, że tacy jak on nie nauczą się nawet pierwiastków. Z tą powszechną znajomością prawa Bernouliego, to naprawdę przesadzasz. Na pewno nie podstawówka, na pewno nie ogólniak i napewno nie architektóra i nawet nie każdy kierunek techniczny. Jak byś zajrzał Kominiarczyku do jakiegoś podręcznika fizyki,ale do kilku, to byś zobaczył, że rzadko wktórym jest to prawo opisane. Dodam Ci jeszcze, że z uwagi na wiry równanie to nie zawsze jest spełnione. Wystarczy jedno kolanko, lub kratka gdzie generuje się turbulencja i już te proste równania są g.. warte. To samo będzie z taką poziomą 8 m rurą. A tak na marginesie, jest taki problem z tornadami, że lepiej o nich nie pisać kominiarzowi: że powstają z grawitacji do stratosfery. Nie dość kominiarczyku, że są bez komina i nie masz uprawnień o tym pisać, to na pewno miotłą tego nie wyczyścisz. A w dodatku dodam, że jeszcze nie wiadomo skąd mają dodatkową energię, aby się tak kręcić. Ruscy twierdzą że dodatkowa energia powstaje z wirów, ale myślę że to nie ich kominiarze tak bredzą, ale ich fizycy. Żeby wytworzyć taki ciąg, to trzeba mieć niesamowicie dużo energii, nawet po zachodzie słońca. A toma rura jest klasycznym przypadkiem zidiocenia ludzi jakie zapanowało od wprowadzenia w Polsce płaskich dachów i ślepych kuchni. Coraz większe kurioza się buduje. Ja za to toma nie winię. Tom nie odkryje Prawa Bernouliego, nie zrozumie, że musi mieć na pocztku takiej rury albo wysokie ciśnienie statyczne, albo dużą prędkość powietrza, pora mu to uświadomić. Bo jak uwierzy, że kupuje rurę w której grawitacja pozioma zmieniasię na jednym końcu rury, w stosunku do drugiego, to będą pytania na Forum: gdzie taką rurę można kupić! A znając naszych handlowców, to zaraz wypuszczą rury plastikowe z zaznaczeniem kierunku grawitacji na rurze. A kolegium PN wyda zalecenie jak je montować poziomo lub pionowo, aby spełnić wymagania ustawowe.