Mam pytanie: ile kosztuje instalacjia pompy ok. 13-16 kW. użytkowej. nie pytam o precyzyjne okreslenie lecz o zakres dla urządzenia dobrego nie idealnego ale takiego które jak się zamontuje to nie będzie problemu że się popsuje lub będzie dzialalo na turbo w postaci grzalek elektrycznych. Chodzi mi o koszt z kolektorem, buforami, automatyką, pompą poza rozprowadzenie ciepla (podlogówka, fankoile...).
pytam bo sobie zrobiem pompe powietrzną agrgat inverter, wymiennik plytowy.... i to mi od dwóch lat dziala (modyfikuje na bieżąco, monitoringi temp).
W zeszlym roku na IKK widzialem aletrme i aquafree i zastanawiam się nad tym czy to nie będzie lepsze i tańsze niż pompy z kolektorami ziemnymi, oczywiście nie wszędzie to będzie mozliwe do zastosowania. poza tym w tym roku z jednym klientem zrobilismy inny eksperyment tj. zamówi sobie zbiornik 500 l i w tym zbiorniku zamontowa weżownicę z miedzi z czynnikem r410a, ciekawe jak to będzie dzialo. na razie mówi, że jest ok. jeszcze nie mieszka, mieszanie ogrzewa podlogówką i fankoilami (aby latem chodzić).
w obu przypadkach koszt urządzeń zamyka się w brutto 25 tys zl, wydajność urządzęń to ok. 15 kW. nie mam w tej kwestii doświadczenia ale może ktoś rzucil by koszta jakiego odpowiadającego urządzenia.
dzięki
pzdr.