Oczywiście masz rację, że odzyskiwanie ciepła z wentylacji tylko przy dodatnich temperaturach zewnętrznych to paranoja, podobnie jak używanie nagrzewnic do odszraniania wymienników. Efektywny odzysk powinien być możliwy także wtedy, kiedy jest najbardziej potrzebny, czyli podczas mrozów. Jestem konstruktorem i producentem spiralnego wymiennika przeciwprądowego, który się nie wyszranie i może efektywnie pracować przy dowolnie niskich temperaturach zewn. Od 15 lat nie miałem ani jednego przypadku zatkania się wymiennika. W projektowanych przeze mnie układech nie umieszczam zwykle nagrzewnic (chyba że ma być ogrzewanie powietrzne połączone z wentylacją ), a różnice temp. między nawiewem a wywiewem nie przekraczają zwykle 3 K. Obok możliwości pracy przy dużych mrozach bardo ważną cechą jest wysoka efektywność ( powyżej 90 % )wymiennika oraz sposób jej mierzenia ( nawiew równy wywiewowi-w przeciwnym razie efektywność jest pozorna : 0 % od części powietrza ! Niestety większość firm naciąga ten parametr ). Niedawno wprowadziłem nową centralę Żubr opartą na zminiaturyzowanym wymienniku. Służę dokładniejszą informacją i ofertą jeżeli temat Cię jeszcze interesuje. Z poważaniem, Wojciech Wierzbowski 0-857420360, 0-604329126. P.s. Nie wyszraniają się też niektóre regeneratory np. firmy Energent. Mają jednak tę właściwość, że nie odprowadzają wilgoci z pomieszczeń (co dla niektórych jest zaletą a dla innych wadą ). Uważam, że w większości obiektów jest problem ze zbyt dużą wilgotnością, więc regeneratory nie mają w nich zastosowania.