1.Pytanie doProjektanta szpitali...
jeżeli w szpitalu centrale wentylacyjne są zlokalizowane w piwnicy to czy przypadkiem kanał doprowadzający nie leci przypadkiem kawałek pod ziemia i nie jest zakończony czerpnią ???? nie wszystkie centrale zawsze musza byc na dachu.
2.cyt Asia Pelasia
"A ja wiem, że czerpnie terenowe tak czy siak będą "nosicielami" zarazków i grzybów i pleśni, bo wentylacji czerpni nie pomoże: wydajnośc jest za mała w takich systemach a czasowo nie pracuje, wilgotnośc będzie wysoka i pamiętajcie, że zacienie+wilgotnośc+wentylacja=zagrzybienie i zarobaczenie! Nawet filtr nie pomoże! Schłodzenie 3 stopnie celsjusza to nic, a koszt wykonania i corocznego odrobaczania wyższy niź montaż Multisplita w syplialni i salonia za 2500-pln... Nawiewniki okienne Aereco zamontowac w oknie i wystarczy! Panowie wykonawcy "Złota Rączka" (Pewnie "Renia grabowska"? to wasza dziewczyna) przestańcie ludziom wciskać ciemnotę!!! "
czym różnie się w takim razie przeponowy wymiennik gruntowy od klimatyzatora kanałowego . Widziałąs dziewczynko kiedyś nasłonecznioną kanałówkę???? co ty za pierdoły opowiadasz myślisz ze na spicie nie ma pleśni???? jak rozbierzesz tyle klim co ja to bedziesz wiedziała co jak wygląda wanienka pod parownikiem po dwoch latach eksploatacji i nawet czyszczennia fitrów. twierdzenie że wymiennik w ziemi będzie nosicielem zarazków to twoje samobójstwo intelektualne. przeczytanie dwu kilku artykułów w gazetce budowlanej dla was jest mantrą. te twierdzenia o grzybach i plesni bawia mnie do łez, czy jesli zakopie pod ziamią chłodnice hcb to bede miał robaki w freonie??? .Znając życie obrazisz mnie że porównuje zamkniety obieg chłodniczy do otwartego obiegu powietrza, ale zwróce uwage na te wasze zarazki bakterie i wilgotność, czy ktoś z was poasiada klime w aucie??? czy wyjmowaliście kiedykolwiek parownik lub nagrzewnice widzieliście na czym to stoi??? gnój to najleprze okreslenie. wypowiadacie się mając szczatkowa, teoretyczną wiedze, pytam zatem skąd się wziąć dodatkowy strumien powietrza zawnętrznego do zasilania kasety czy kanałówki??? z kosmosu??? czy z otoczenia??? . jezeli z otoczenia to czy moge je trochę ochłodzić w wymienniku??? pewnie że mogę jeżeli będzie to wyminnik o dużej szczelnośći to działa to TAK SAMO jak chłodnica freonowa!!! Mam kilkadziesiąt istalacji z poborem zewnętrznego powietrza i w żadnym z nich nie widziałem pleśni ani grzybów w tych gdzie nie fitrów jest kurz który zapieprza parownik ale wynika to z oszczedności inwestorów na materiałach. w pozastałych przypadkach w kanałach jest czysto!!! temp gruntu to ok + 8stopni na wyjsciu z wyminnika może bedzie 12 stopni jak dobrze pójdzie w naszym klimacie woda nie wykropli się i nie bedzie się lała strumieniami, żeby tak było musze mieć zerowe odparowanie na parowniku freonowym. bakterie są wszedzie i zawsze były i będą , chcecie zlikwidowac środowisko bakterii - zlikwidujecie środowisko ludzi!