Jestem na etapie finalizacji projektu domu wielorodzinnego, 3 kondygnacyjnego + piwnica zagospodarowana jako bawialnia/siłownia/gabinet z garażem. W domu będą 3 mieszkania po jednym na każdej kondygnacji, a w piwnicy niezależna bawialnia i gabinet oraz garaż na 2 samochody. Powierzchnia mieszkań łącznie z bawialnią ok. 450 m2, a powierzchnia użytkowa 560 m2. W domu będą mieszkać 3 rodziny.
Zaplanowałem do tego budynku wentylację mechaniczną z rekuperacją, szeroko promowaną w mediach, ale ostatnio miałem okazję mieszkać za granicą, tydzień w nowym pensjonacie z mieszkaniami dla turystów, wyposażonym na najwyższym poziomie z wentylacją mechaniczną i niestety była ona głośna. Strumień powietrza z nawiewników w sypialni był bardzo duży i turbulencje na anemostacie powodowały dość duży szum. Miałem wrażenie życia w hotelu. Nie chciałbym, żebym mieszkając w nowym domu czuł się jak w hotelu z szumiącą wentylacją.
Proszę o poradę:
1. Jak zrobić tą wentylację w takim budynku żeby nie szumiała?
2. Czy są jakieś prawidła którymi trzeba się kierować realizując taką instalację aby zminimalizować szumy?
3. A może to powinna być inna wentylacja niż nawiewno/wywiewna, może jakieś rozwiązanie hybrydowe, żeby uzyskać pełny komfort klimatyczny i akustyczny?
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie porady, gdyż jestem w duży stresie.
Piotr