331
331
331
330
330
330
317
328
305
317
328
Strefa ekspertów HVACR

KOCIOŁ KOTŁY, FIRE ECO,FIREECO

Mam wątpliwość czy jednoczesne palenie na ruszcie żeliwnym nie powoduje zmniejszenia ciągu powietrza z głównego paleniska retortowego. Próbował ktoś palić jednocześnie na dwóch rusztach?

Eeee... jeżeli kocioł to zdecydowanie Zębiec

Witam. Uruchomiłem piec FIRE ECO Aster 19kW. Ustawienia mam fabryczne: temp. zadana = 50C; współ. modulacji czuwania "6"; współ. modulacji grzania "4"; czas powtarzania paliwa 40; minimalna dawka paliwa 5%; dawka paliwa 22% 8,8/40; czas podawania w podtrzymywaniu 15 s; czas postoju podajnika w podtrzymaniu 25 min. Piec grzeje super - nawet wolałbym niższą temperaturę w domu. Jednak żar jest zbyt nisko w palniku. W instrukcji na tę okoliczność jest obrazek z opisem "zbyt mała dawka paliwa lub zbyt długie przerwy między kolejnymi podaniami". Jak wyregulować ? Dom jest bardzo dobrze ocieplony, instalacja nowa. Ustawienia mogą być jak na obecną porę oszczędniejsze.

Odpowiedź gość.
W kociolku Fargom mozesz rownoczesnie palica na dwoch paleniskach w trakcie palenia na ruszcie podajnik nie podaje przechodzi w tryb podtrzymania

Do Tomasa.

Widze ze kolega z konkurencji. Bo nie zna kotlow a zachwala wcale nie lepsze.
Ja mam kociolek Aster firmy Fireeco jest super

Prosze o podanie ustawień na piec fargo 25 kw.

Kocioł kupiłem kilka miesięcy temu.
Jestem z jego działania zadowolony ale tylko jeśli chodzi o spalanie )
Jednak napęd ślimaka to TRAGEDIA
Miałem już z nim 2 razy problem.
Za każdym razem serwisant kazał mi go zdemontować i odsyłać do firmy.
Czegoś tu nie rozumiem.Jeśli płace za kocioł to otrzymuję gwarancję.
Z racji tego iż jestem zawiedziony to raczej odradzam kupno.
Zawiedli moje zaufanie klienta.

Ja też mam taki sam kłopot jak ty a serwis jak dzwonie wogóle nie odbiera.Jestem już powoli zły.Proszę o konkretne ustawienia do Fargo.

witam mam zębca skw 21 kw piec ma okolo 30ma lat grzejniki alum. okł 150m/2 do ogrzania .
jak pale drewnem to dokladam co 1,5 godziny 4-5 klocków sosna
3godziny palenia 21-22 stopni w domu
pompa załącza 45 st woda z pieca wybrana w około 3-5 minut temp. 30 st no i pompa stop. no i grzeje od nowa do 45-50st.\
zamontowałem bajpas z zasilania do powrotu , poprawa piec się nie schładza ,pali tyle samo.
pojemność wodna kotła 50L.
POJEMNOŚĆ UKŁADU 120 ŻEBER ALU 0,34 = 41 L PLUS RURY PEX 100M CZYLI RAZEM OKOŁO 55LITRÓW .
A TERAZ PYTANIE CO ZYSKAM JAK ZMIENIE PIEC .

EKOGROSZEK PALI SIE 10-15 KG 3-4 GODZN OD GÓRY BEZ DMUCHAWY

PEŁEN ZASYP TO OKOLO 25 -30 KG GROSZKU -KOKS 3,5 WEGLARKI
SPALANIE KOKSU DAWNO TEMU TO BYŁO 4X3.5 WEGLARKI NA DOBE
JAKI KOCIOŁ. ZAMONTOWAĆ - OPTIME KONFORT PLUS ? CZY OPTIME KONFORT? AMOZE INNY

POZDRO BOB

Witam posiadam piec na eko groszek marki Aster. Skorzystałem z ustawień podanych tutaj na forum które są super ale mam jeszcze dwa pytania...
1. Jak powinienem zmienc nastawy gdy zmienie temperature z 50 stopni na wyższą, czy nastawy można zwiększyć procentowo czy też są jakieś konkretne ustawienia do np temperatury 60 stopni.
2. Prosiłbym o podanie nastawów na lato do podgrzania samej wody w bojlerze...
Z góry dziękuje

jestem zainteresowany kotlem fargo moze ma ktos taki kociol na podkarpaciu

Też mam kociołek Fargo jestem z niego bardzo zadowolony. Jeśli chodzi o ustawienia to przy zwiekszaniu temperatury nie musisz zmieniac nastaw. Podobnie wygląda latem aby włączam funkcję lato i to wszystko.

Ja tam na przekładnie nie narzekam. Wziełam sobie od nich lepsza przekladnie kocioł mam 2 lata i zadnej reklamacji nie mialam jak narazie

WITAM J PIEC FARGO 25 KW MAM WŁĄCZONY U SIEBIE OD 3 DNI. JESZCZE NIE WIEMY DOKŁADNIE JAK GO USTAWIĆ,ŻEBY DOBRZE GRZAŁ I MAŁO PALIŁ. A JAK TO W OSTATECZNOŚCI TO JAK JEST Z TYM PALNIKIEM DODATKOWYM? MOŻNA JEDNOCZEŚNIE PALIĆ NA JEDNYM I NA DRUGIM? PYTAM BO W INSTRUKCJI NAPISANE JEST, ŻE NIE. PRÓBOWAŁ KTOŚ Z WAS PALIĆ NA OBU JEDNOCZEŚNIE. PROSZĘ TEŻ O DOBRE USTAWIENIA.

Od miesiąca palę w kociołku Amon 10 kw. I moja opinia:
moim zdaniem ma sporą sprawność - wcześniej ogrzewałem kotłem olejowym 14 kw, Urlich - palił paliwa niby nie tak dużo, ale tak ciepło jak teraz w domu nie było nigdy - dom 110 mkw, podłogówka na 100 m.
Palenie w piecu nie jest uciążliwe - jeden załadunek drewna przy umięjętnym ustawieniu szybra wystarcza na około 4 godziny. Palę brzozą ściętą miesiąc temu (wiem problem dla pieca i komina) i spala się ładnie, do końca. Rozpalanie bezproblemowe, markownik ciągu działa prawidłowo - ogółem daje mu na dzień dzisiejszy 4 z plusem. Trochę problemayczne czyszczenie - cześć popiołu zostaje w komorze popielnika i dość rudne czyszczenie wyszystki. Ale za tą cenę polecam - do tego ładny wygląd kotła.
Ogółem warto zainwestować mniej i cieszyć się ciepłem.
Wesołych i ciepłych świąt.

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.