tomek2211 / Jak pisałem wcześniej piec ASTER 19 KW sterowanie RK2006LSZ, Ale sterowania pokojowego nie używam jest założony dodatkowy przełącznik i pompa chodzi cały czas. Posiadam sterowanie pokojowe zostało po piecu olejowym, testowałem z tym piecem ( dzień 22' / noc 20' ), ale po przejściu z grzania nocnego na dzień bardzo długo podnosił temperaturę w domu. Mam założony zawór czwór drogowy i nim ręcznie steruje jaką potrzebuje temperaturę. Przy temperaturze na zewnątrz 0' wystarczy jak w grzejniki idzie 38', i w domu jest 22'. Parametry pieca; temp.zad. 55' / wsp.mod czu.6 / wsp.mod.grza.4 / czas pod.40 / min.dawka 5 / dawka paliwa 24% 9.6/40 / czas pod w podtrz.7 / czas post.20 / tryb pracy ZIMA / temp.CWU 50 / Priorytet TAK / J. POLSKI / min.went.8 / max went.40 / przedmuchy TAK / czas przed. 5 / czas przerwy przed.20' / opóźnienie went.50% / test br,opału Tak / temp.testu br.opały 35' / czas testu 20' / test zapłonu podajnika Tak / temp.zap.podaj.60' / tryb załączania pompy CO TERM / okresowe zał.pompy Tak / czas zał. pompy 15' / tor CWU Jest / podwyż. temp.grzan.CWU 5 / histereza CWU 3 / temp.min.kotła 45' / temp max 70' / hist.pracy 1 / hist.ochrony 2 / temp. przegrzania 90' / modulacja mocy TAK / klapka wentylatora otwarta około 30/35% / szyper w kominie otwarty na max .
Mam nadzieje ze pomogą ci te ustawienia. Ja przy temperaturze na zew. 0' spalam tygodniowo do pięciu worków po 25 kg węgiel AUROLAND 27mj. i w domu jest 22'. ( a dom jest stary nie ocieplony około 160 m2 + CWU)