331
331
331
330
330
330
328
305
317
328
305
Strefa ekspertów HVACR

instalacja splita

witam, mam problemik. przy próbie szczelności instalacji nabiłem układ ciśnieniem 30 bar. tu już zaczęły się schody - ciśnienie spadało. myślałem jest nieszczelność, ale ciśnienie spadało tylko do pewnej wartości, po ponownym nabiciu spadało znowu, ale już do wyższej wartości, po paru razach w zasadzie przestało spadać. odczekałem i uznałem układ za szczelny. teraz próżnia. spuszczam azot z układu - zszedł, ciśnienie 0, podłączam pompę, ciśnienie w między czasie podskoczyło, spuściłem, znowu 0, włączyłem pompę i chodzi... 15min, 30min, godzinę... i nic, nie ma próżni. myślę, co się dzieje, sprawdzam ciśnienie, a tam +1 bar. dlaczego tak wolno schodzi gaz z układu? mam swoją teorię, ale wolałbym aby nie była prawdziwa. czekam na propozycje

To co mi przychodzi tak na szybko do głowy to sprawdz czy zawory w skraplaczu są pozamykane - możliwe że one przepuszczają - i jak był azot(30bar) to "wchodził" do skraplacza a jak ciągłes próżnie to wyciagałeś freon ze skraplaca

to była jedna z opcji, ale zawory pozamykane... chyba, że nie trzymają... ale jednostka zew. stała w magazynie pół roku, a nakrętki na zaślepkach były bardzo lekko dokręcone, to może by przez ten czas freon się już ulotnił. jest to jednak jakaś opcja.

jezeli w układzie był freon a ty dopusciłes azotu na te 30 bar to szczelnosc mozesz miec ale freon z oleju wolno paruje i byc moze to podnosi ci cisnienie do góry, musisz byc pewien ze układ jest wolny od jakiegokolwiek gazu
pozatym zawory musza byc otwarte a azot podawaj na strone ssaca bo na odwrot to zanim sie cisnienia wyrownaja to myslisz ze jest dziura i nadal dopuszczasz azot

gazu w układzie nie było - nowa instalacja, chyba, że coś przepuściły zawory. azot dopuszczałem po obu stronach, właśnie po to, żeby uniknąć oczekiwania na wyrównywanie ciśnień.
pozatym zawory musza byc otwarte
a tego to nie rozumiem. jakie zawory?
podzielę się teraz moimi przypuszczeniami. czy przyczyną mogą być załamane rury? nie ja prowadziłem instalację i nie wiem co tam siedzi... przy mocnym załamaniu gaz mógłby bardzo powoli przedostawać się do odciętej części układu i też powoli potem wychodzić podczas robienia próżni... co wy na to?

Na 100% nie trzymają zawory,poluzowały się podczas dokręcania śrubunków.Co do załamanych rur, to łatwo sprawdzisz,odkręć zawór cieczowy,zobacz na manometrach czy ciśnienie szybko rośnie.

a jeśli nie rośnie szybko to co? załamane?

Nie ma co dywagować, odciągnij freon z układu, (skraplacza), odkręć zawory, pociągnij próżnię z 1godz. tak by freon oddzielił się od oleju, załaduj azot na całą instalacje i patrz co się dzieje, jak nie znajdziesz na śrubunkach to szukaj na instalacji.
myśle że czas takiego testu to ok 6 godzin.
a przy okazji jaki freon, bo jak 410 to prawie nie możliwe że zawory puszczają.

no właśnie R410...
wszystko pięknie i ładnie, tylko problem największy polega na tym , że i czynnik kosztuje (8 kW, to i R410 prawie 3 kg) i czas też, a dojazd w tym wypadku to dla mnie prawie 150km w dwie strony... a usługa jest w zasadzie po znajomości (taka transakcja wiązana...) i tak już byłem tam 2 razy (raz montaż, drugi raz próba uruchomienia)
szukaj na instalacji... a czego? instalacja jest nad sufitem z płyt k-g. budynek świeżo oddany do użytku, nie do ruszenia, a jeżeli już, to muszę mieć pewność. jedyne dojście oczywiście do śrubunków przy jednostce wew. ale tam wszystko OK.
POMOCY!

no i się wyjaśniło - podczas wizyty po ok. tygodniu ciśnienie w układzie doszło do 15 bar przy "zamkniętych" zaworach. oczywiście po otwarciu już nic się nie zmieniło, chociaż zaworki były mocno dokręcone. jednak gdzieś puszczały... split ACSON, czynnik R410A - tak ku przestrodze dla potomnych ;)

W celu poprawienia jakości naszych usług korzystamy z plików cookies. Zgodę możesz udzielić poprzez zamknięcie tego komunikatu. Jeśli nie wyrażasz zgody na przechowywanie na Twoim urządzeniu końcowym plików cookies konieczne jest dokonanie zmian w ustawieniach Twojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies i ochrony danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.