1. Kocioł na paliwo stałe musi być zamontowany w układzie otwartym - to wymóg bezpieczeństwa
2. Są kotły gazowe, których producent dopuszcza montaż w układzie otwartym, ale jest ich niewiele, montaż w takim układzie powoduje spadek sprawnosci całego układu i w Twoim wypadku raczej nie wchodzi w grę
3. Przełączanie instalacji z układu zamknietego na otwarty przy kazdorazowym rozpalaniu kotła, jest rozwiazaniem błędnym. Będziesz musiał dopuszczać wodę przy przejsciu z układu otwartego na zamknięty. Raczej bedzie to woda wodociagowa (nie uzdatniona), w ten sposób skracasz zywotność kotła gazowego (niektórzy producenci wrecz nie uznają Tobie gwarancji)
3. Jeżeli kocioł gazowy + na paliwo stałe to tylko w układzie z wymmiennikiem ciepła. Kocioł na paliwo stałe jest wówczas w układzie otwartym, a gazowy w zamkniętym, ciepło przekazywane jest wtedy poprzez wymiennik ciepła.
4. Kotły na paliwo stałe, poprzez swoją bezwładność zamontowane w instalacjach z zaworami termostatycznymi i rurami o małych przekrojach (inst. pompowa) muszą współpracować z buforem ciepła. W przeciwnym razie będzie dochodzić do częstego zagotowywania wody w naczyniu wzbiorczym.
5. Niestety jak dotychczas nie udało mi się znaleźć producenta oferujacego sterwniki w pełni automatyzujace takie układy. Na zachodzie dopuszczony jest (po zamontowaniu specjalnych zabezpieczeń) montaż kotłów w układch zamknietych. Uwaga, kotły takie posiadają badanie UDT (nasze kotły, jako ze prawo nie wymaga takich badań od kotłów w układach otwartych, takich badań nie posiadają.
6. Kocioł na drewno musi mieć zabezpieczenie minimalnej temp. wody powracajacej do kotła - układ ten znaczaco przedłuża żywotność kotła
Reasumujac, dobrze wykonany układ musi być drogi (kocioł, bufor (zbiornik wody), zabezpieczenie temp. minimalnej, automatyka wymiennik). Automatykę mozna okroić wówczas sam bedziesz misiał przełaczać zaworami, ale odejdzie ci każdorazowe dopuszczanie wody do układu przy przejsciu z układu otwartego na zamkniety.
Rozważ jeszcze kotły z palnikiem retorowym, są na droższe paliwo - ekogroszek lub pellets, ale odejdzie ci problem zbiornika buforowego (to jest moje zdanie i musisz to skonsultować z producentem kotła).
I jeszcze jedno - przeanalizuj ewentualne ocieplenie budynku, a w szczególności mostki cieplne. Moze wówczas nie bedziesz musiał modyfikować ogrzewania.
Pozdrawiam
Ależ się rozpisałem