Witam. W sprzedaży są przewody rury izolowane wełną mineralną cos jak podwójny flex. Przewody te sam częsciowo zastosowałem do rozprowadzenia powietrza kominkowego na poddaszu.Jestem teraz w trakcie wykonywania wentylacji mechanicznej w moim domu i przewód ten chciałem wykorzystać jako część instalacji wentylacyjnej na poddaszu/ wiadomo zimno/ oraz jako tłumiki dla wentylatorów zasilających instalację.Rzecz w tym ,że po przyjrzeniu się dokładnie wewnętrznej rurze przewodu, stwierdziłem że ma ona ogromną ilość mikro otworów technologicznych do warstwy z wełną mineralną.Pod swiatło widac to idealnie. Pytam się więc Was jako fachowców w tej sprawie,jak to się ma do dużej szkodliwości wełny mineralnej, czy jej mikro włókna nie przenikną do wewnątrz kanału poprzez mikro otwory?? / jak je nazwałem/Bo jeśli tak to ja dziękuje za "zdrową wentylację"rurami flex ocieplonymi fabrycznie wełną mineralną.Prosze , pomóżcie rozwiać moje obawy związane z tym przewodem.A może kupiłem kiepskiej jakości przewód w Castoramie, czy też wszystkie "typy "tak mają? Czekam na porade. Pozdrawiam.